Afectiuni si tratamente, Informatii generale, Pacienti

Mit sau adevăr despre molarul de minte

molar de minte inclusAl treilea molar sau molarul de minte, face parte din grupul dinților laterali și este ultimul dinte definitiv  care erupe în cavitatea bucală.  Vârsta medie la care acesta erupe este între 18 şi 25 de ani, dar nu sunt excluse variaţii ale acestui interval, existând și situații în care acesta nu erupe deloc, fiind în cele mai multe cazuri un molar de minte inclus. În mod normal, omul are 32 de dinți definitivi, dintre care 4 sunt molari de minte. Pentru că intervalul de erupție este foarte mare, atunci nu putem spune că toți 4 molarii vor erupe în același timp și nici nu putem face o previziune prind momentul în care îi vom avea pe toți 4 în cavitatea bucală. Iată câteva mituri legate de molarul de minte:

MIT: Se numește molar de minte pentu că după ce va erupe vei avea mai multă minte;

Adevăr: Al treilea molar este denumit în popor “molar de minte”, deoarce de obicei erupe spre sfârșitul adolescenței și după ce toți ceilalți dinți definitivi au erupt în cavitatea orală. Așadar, molarul de minte nu influențează în niciun fel inteligența, numele lui fiind strict corelat cu perioada în care apare și anume perioada de maturitate a unei persoane când aceasta a acumulat deja multe cunoștințe și este mai înțeleaptă.

 

MIT:  Exsită medicamente care stopează durerea dată de erupția molarului de minte;

molar de minte partial inclusADEVĂR:  Durerea care apare la erupția molarului de minte este dată de dificultatea cu care măseaua străpunge ţesuturile pentru a ajunge la suprafață, în cavitatea bucală. Ceea ce foarte multe persoane nu știu este faptul că nu există medicamente care să stopeze această durere provocată de erupția molarului trei, ci doar medicamente care pot o calma pentru scurt timp. Un antiinflamator sau analgezic poate ajuta atunci când durerea este insuportabilă, însă nu va rezolva definitiv situaţia. Pentru ameliorarea durerii sunt recomandate ceaiurile cu efect antiinflamator şi uşor analgezic – cel mai frecvent muşeţelul. Însă, durerile vor înceta doar atunci când molarul de minte va erupe în cavitatea bucală.

 

MIT:  Molarii de minte sunt primii care se cariază;

molarul de 6 aniADVEVĂR: Molarii de minte nu sunt întotdeauna primii care se cariază. Rolul funcţional al acestora este foarte mic deoarece din cauza poziției distale (în spatele tuturor dinților) este utilizat foarte puțin sau deloc în masticaţie. Însă, riscul de apariție a cariei este dat de retenția resturilor alimentare din zonă care sunt foarte greu de îndepărtat prin periere. Asta este şi explicaţia pentru situaţiile în care un pacient spune că măseaua de minte a erupt deja cariată. În concluzie, durata de viață și sănătatea molarilor de minte depinde de eficiența periajului și a metodelor auxiliare utilizate. Se recomandă perierea cu atenție a acestor molari încă de la începutul erupției, când încep să se vadă în cavitatea bucală, deoarece gingia care îi acoperă retenționează resturile de alimente.

MIT: Molarii de minte pot fi extrași doar după ce au erupt;

ADEVĂR: Molarii de minte pot fi extrași și în momentul în care se află incluși în gingie. Există situaţii în care, din cauza poziţiei, molarii nu pot erupe și este necesară o intervenţie chirurgicală de extracţie. În mod normal, molarii maxilari (de sus) au trei rădăcini, iar cei mandibulari (de jos) două, însă procedeul de extragere este îngreunat de posibilele variațiile anatomice. Prețurile pentru extracţia molarilor de minte incluși (care nu au erupt) sunt mai mari în comparație cu cele pentru extracția molarilor de minte erupți. Așadar, în cazul în care se constată ca un molar de minte dăunează sănătății și trebuie îndepărtat, există diverse variante de extracție, în funcție de situație.

Back to list

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.