Pentru studenti Stomatologie, Profesionisti, Tehnologii si dispozitive Stomatologice

Lupele endodontice

lupe endoLupa endodontica face parte din categoria sistemelor de magnificaţie folosite de către medicul stomatolog. În această categorie se încadrează şi microscopul endodontic, care are o capacitate de mărire mult sporită.

Sistemele de magnificaţie pot ajuta medicul pentru realizarea  mai multor manopere, cum ar fi obturaţiile de canal (endodontice) sau finisarea şlefuirilor pentru coroane sau punţi dentare.

De obicei, sistemul de magnificaţie cu lupă se regăseşte sub forma unor ochelari care au ataşate la exterior două astfel de lupe. Un medic stomatolog trebuie să ştie că folosirea acestora într-o manieră ergonomică şi de la o distanţă optimă poate reduce considerabil durerea de spate sau gât.

Calitatea unor ochelari cu lupe poate fi verificată foarte uşor ştiind câteva metode. Fiecare culoare are o anumită lungime de undă, iar lupele de o calitate slabă vor transpune în spatele dungilor negre nişte umbre albastre. De asemenea, lupele pot genera aberaţii de formă, iar dungile negre care sunt drepte pot deveni curbe. Pentru observarea detaliilor fine, medicul nu trebuie să facă obişnuitul test numit “privitul în palmă”, o foaie de hârtie fiind suficientă pentru a face diferenţa între lupele endodontice de bună calitate şi cele mediocre.

În general lupele folosite de medicul stomatolog sunt indicate să aibă o putere de mărire de maxim 4.0X. Chiar şi tehnicienii dentari pot folosi lupele endodontice, în cazul lor puterea de magnificaţie putând să crească până la 6.0x. Se pare ca cel mai popular model este cel cu magnificatie 3.5X.

Citeste aici pe larg despre lupele de magnificatie utilizate in medicina dentara:

Lupele dentare sau de magnificatie

După ce v-aţi convins că lupele alese sunt de o înaltă calitate şi le-aţi achiziţionat, acum va trebui să vă obişnuiţi să lucraţi cu ele. De exemplu, lupele cu o putere de 3x, folosite de la o distanţă de 34 de cm, vă vor permite să vizualizaţi un câmp cu o lăţime de 4 cm, pe când dacă le veţi folosi de la o distanţă de 54 de cm, vă vor mări câmpul vizualizat până la 5.5 cm.lupele endodontice

În general, ochelarii cu lupe endodontice ataşate sunt proiectaţi pentru o distanţă interpupilară de 62mm. Dacă aceasta variază cu sigurantă se pot găsi ochelari pe măsură. De asemenea, dacă medicul poartă ochelari de vedere asta nu înseamnă că nu poate folosi sistemul de magnificaţie. Sub îndrumarea medicului oftalmolog, lentilele ochelarilor de vedere se pot potrivi cu cele ale lupelor endodontice, fără a afecta vederea.

Un ultim sfat este acela de a nu achiziţiona o pereche de ochelari cu lupe care să aibă o greutate prea mare deoarece în cazul în care ii veţi folosi intens, pot genera durere şi disconfort.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *