Profesionisti

Lampa de Fotopolimerizare Tehnologii Implicate

Lampa de Fotopolimerizare Tehnologii Implicate

Lampa de fotopolimerizare este un aparat utilizat în stomatologie pentru polimerizarea foto a compozitului pe bază de răşini (RBC = Resin Based Composites). Lampa poate fi folosită şi pe diverse alte materiale dentare utilizate în cabinetul stomatologic, care sunt fotopolimerizabile.

lampa-de-fotopolimerizare-tehnologii-implicate

Există 4 tipuri de lămpi de fotopolimerizare, în funcţie de tehnologia utilizată: Lămpi QTH – cuartz tungsten halogen, Lămpi PAC – cu arc plasmatic, Lămpi laser – cu laser cu argon şi cele mai populare, Lămpile cu LED – Diode emiţătoare de lumina

Lampile cuart tungsten halogen –  QTH – cunoscuta drept lampa fotopolimerizare cu halogen :

Funcţionează pe baza unui bec cu halogen (bec de cuarţ, cu filament de tungsten, într-un mediu cu halogen). Funcţionează la lungimi de undă cuprinse în intervalul 400-500 nm, cu o intensitate luminoasă de 400-600 mw/cm². Lămpile au lumină albastră. Aparatele sunt relativ mari, deoarece au nevoie de filtre şi de ventilator pentru a dispersa căldură produsă. Lămpile care utilizează bec cu filament pierd 90% din energia produsă sub formă de căldură şi doar 10 procente sunt transformate în undă luminoasă.

Pro si Contra

durabile in timp

polimerizeaza numeroase materiale datorita intervalului mare de lungime de unda

genereaza temperatura crescuta

aparate mari, dificil de manevrat, deoarece includ ventilator si filtru

necesita inlocuirea periodica a becurilor

Lampa fotopolimerizare cu arc plasmatic – PAC (plasma arc curing) :

Funcţionează pe bază de plasmă (gaz cu conductivitate electrică – xenon), care formează, sub presiune, un arc între 2 electrozi de tungsten. Lungimea arcului este de doar 1 mm. Funcţionează la lungimi de undă cuprinse în intervalul 430-500 nm. Sunt utilizate în general pentru polimerizarea compozitelor cu alţi fotoinitiatori decât camforochinonele.Se caracterizează prin durata mai scurtă de expunere, datorită lungimii de undă de mare intensitate.

Pro si Contra

polimerizare rapida

adancime mai mare de patrundere decat lampile QTH

scumpe, produc contractie marginala mare, sunt inferioare lampilor QTH

aparate mari, greu de manevrat, necesita filtru si ventilator

Lampa fotopolimerizare laser – pe baza de laser cu argon

Funcţionează pe bază de laser, asigurând aceeaşi putere şi la distanţe crescute, calitate care le deosebeşte de restul modelelor, fiind ideale pentru polimerizarea la distanţă, în zone greu accesibile. Lungimi de undă în intervale scăzute (455-465 nm / 472-497 nm / 514 nm). Producerea de căldură este minimă iar durata de expunere este scăzută pentru polimerizarea RBC.

Pro si Contra

polimerizare rapida

ideale pt zone greu accesibile

cantitatea de caldura degajata este mica

adancime mica de polimerizare

pret ridicat

intervale scazute de lungime de unda

Cel mai răspândit model de lampă de fotopolimerizare în cabinetele stomatologice  – lampa fotopolimerizare dentară LED wireless pentru uz stomatologic – funcţionează pe baza LED-urilor. Lungime de undă în intervalul 400-500 nm, având astfel un spectru larg de polimerizare – ideale pentru polimerizarea compozitelor utilizate în stomatologie – pe bază de camforochinone (fotoinitiatori).

dimensiune redusa

diverse moduri de polimerizare – continuu, intermitent, ascendent

ieftina – preturi incepand cu 220 Ron – vezi Shop Doctorul de Dinti

wireless – fara fir

incorporabila unit

durata de viata indelungata

nu genereaza caldura

nu polimerizeaza toate materialele

necesita reincarcarea bateriei pentru modelul wireless

Lampile comercializate de Doctorul de Dinti Shop vin insotite de un stand care asigura incarcarea acestora in perioada in care nu sunt utilizate:

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *