Având în vedere că implantologia orală este o metodă de înlocuire a dinților lipsă relativ nouă, din ce în ce mai solicitată, este important să aflați răspunsul la cele mai frecvente întrebări care i-au preocupat, de-a lungul timpului, pe pacienți.

1.       Este dureroasă intervenția?

anestezie dentara

Având în vedere că se lucrează sub anestezie loco-regională, nu veți simți durere pe durata procedurii. După ce trece efectul anesteziei, este normal să simțiți un ușor disconfort, din cauza inflamației care apare după orice manoperă invazivă, chirurgicală. Este suficient să luați un analgezic sau antiinflamator (Tador, Ketonal).

2.  Care este durata de viață a unui implant dentar?

Aceasta variază în funcție de starea generală, de ”terenul” pacientului, de păstrarea unei igiene optime, de respectarea indicațiilor medicului stomatolog, de starea parodonțiului, de prezența dinților naturali pe arcadă etc.  În mod normal, un implant corect inserat rezistă pe arcadă în jur de 20-30 ani.

Respectând cu strictețe indicațiile medicului dentist, veți diminua considerabil riscurile acestei intervenții.


3
.       În ce situații nu pot beneficia de implant dentar ?

Implanturile se contraindică în următoarele cazuri :

 • Diabet insulinodependent, ciroza hepatică, hipertensiune arterială severă
 • Dacă ați luat timp îndelungat tratament cu corticosteroizi
 • Boli pulmonare cronice obstructive, în cazul în care  ați lucrat într-un mediu foarte poluat, ați fost sau sunteți mare fumător (este cunoscută legătura dintre fumat și afecțiuni orale numeroase)
 • Sistem imunitar deficitar (imunodeficiențe de diverse cauze, înnăscute sau dobândite)
 • Cancer și tratament cu chimio/radioterapie
 • Bolnavi cu afecțiuni psihice sau consumatorii de droguri
 • Osteoporoză
 • Femei însărcinate sau care alăptează
 • Nevralgia de trigemen
 • Bruxism                                                                                                                                                                                                                                

4Trebuie să iau antibiotic ?

Antibioticele se administrează strict la recomandarea medicului stomatolog. Antibioterapia în stomatologie nu se recomandă decât în situații particulare precum :

 • În cazul în care luați tratament anticoagulant, acesta va trebui întrerupt pentru o scurtă perioadă și se va înlocui cu antibiotice.
 • Dacă aveți diabet controlat, sub tratament oral.
 • Reumatism articular acut.

Atenție! Dozele, schema și durata de administrare vor fi indicate precis de medicul stomatolog.

5.       Implanturile se comportă la fel ca dinții naturali ?

implant unidentar

Aproximativ. Implanturile sunt ușor de purtat, pacientul se obișnuieste repede cu ele, iar senzația la masticație este comparabilă cu cea a unor dinți naturali. De asemenea, coroanele ceramice care le vor acoperi sunt capabile să reproducă excelent aspectul, variațiile de nuanță ale smalțului. În ceea ce privește alimentația, puteți mânca aceleași lucruri pe care le consumă și o persoană cu dantura proprie.

6.       Cum trebuie să îngrijesc implanturile ?

Cel mai important lucru este să păstrați o igienă orală strict, deoarece acumularea de placă bacteriană va genera inițial inflamație în jurul implantului, aceasta stimulând resorbția (pierderea) osului care îl susține. Drept urmare, implantul va deveni mobil și, în final, îl veți pierde. Păstrarea pe termen cât mai îndelungat necesită o conștinciozitate din partea pacientului în realizarea periajului (2 ori/zi), utilizarea aței și apei de gură, cu o capacitate antibacteriană optimă. Celor mai mulți pacienți li se recomandă și utilizarea unui duș bucal, deoarece jetul sub presiune îndepărtează mult mai multă placă bacteriană.

7.       Ce trebuie să fac imediat după intervenție ?nu fumati

Mai bine spus, ce NU trebuie să faceți. Nu faceți activitate fizică, nu conduceți automobilul (din cauza efectului tardiv al anesteziei), nu clătiți gura, nu fumați, nu consumați alimente dure sau fierbinți timp de 24 ore. În cazul în care sângerarea persistă, mușcați pe o compresă sterilă.

8.       Ce intervenții pot fi necesare înaintea implantării ?

În funcție de aspectele observate de medicul stomatolog pe testele imagistice (gradul de atrofie al crestei alveolare, țesut osos insuficient, creșteri excesive ale țesuturilor moi, aspectul sinusului maxilar etc), medicul va lua decizia să intervină prin :

 • Grefă osoasă
 • Sinus lift
 • Repoziționarea nervului alveolar inferior
 • Plastie de vestibul bucal etc. Vom explica aceste proceduri pe larg, în următoarele articole.

În afară de aceste intervenții chirurgicale, pregătirea preprotetică presupune și tratarea oricăror afecțiuni dentare care ar putea compromite tratamentul (carii, infecții periapicale, pungi gingivale), precum și o igienizare profesională a cavității bucale, adică un detartraj și un periaj profesional.

9.       Cât durează tratamentul ?

Este greu de afirmat o perioadă fixă de timp, deoarece tratamentul cu implanturi este individualizat și depinde mult de reactivitatea purtătorului la toate etapele premergătoare.

Din momentul introducerii implantului, trebuie să treacă aproximativ 3 luni (mandibulă) sau 6 luni (maxilar), timp în care acesta să fie acceptat de organism și integrat în substratul osos (timpul de osteointegrare). Organismul uman nu respinge implantul asa cum respinge un transplant, deoarece sistemul imun nu îl percepe ca ”non-self” (ce nu aparține organismului) și nu se declanșează un răspuns imun antigen-anticorp.

După ce osteointegrarea se finalizează, va mai dura cam 2-3 săptămâni până când coroanele sau punțile ce se aplică pe implanturi vor fi terminate de laboratorul de tehnică dentară.

10.   Cum vor arăta dinții mei pe durata tratamentului ?

reabilitare integrala

Evident că nu veți pleca acasă cu niste piese metalice subdimensionate, arătând de domeniul SF. Bonturile metalice vor fi acoperite de coroane provizorii, astfel încât să refacă într-o oarecare măsură fizionomia zâmbetului și să vă permită să mestecați mai ușor.

Cea mai frecventă întrebare, legată de costul acestei intervenții complexe, este dezbătută în articolul despre prețul implanturilor dentare.

Pentru alte nelămuriri, așteptăm întrebările dumneavoastră pe blog sau pe Facebook.