Informatii generale, Pacienti, Profilaxie dentara

Ingrijirea si Inlocuirea periutei de dinti

Cum pot sa am grijă de periuţa mea de dinţi?

Pentru a vă pastra periuţa şi pentru sănătatea dvs, asiguraţi-vă că o păstraţi uscată între periaje. În periuţă se adună praf, microbi, ciuperci şi bacterii, iar numărul lor poate creşte foarte mult. După folosirea periuţei de dinţi, clatiţi-o foarte bine sub un jet puternic de apă şi puneţi-o în poziţie verticală pentru a se usca mai usor.periuta de dinti

Pentru a preveni răspândirea viruşilor printre periuţe, evitaţi contactul periuţei dvs cu alte periuţei în timpul depozitării. Un suport obişnuit de periuţe care menţine periuţele în poziţie verticală reprezintă o investiţie foarte bună pentru sănătatea familiei tale.

Din ce este alcătuită o periuță de dinți?

Periuța de dinți este formată din mâner, cap activ și gât. Mânerul este din plaÎngrijirea şi înlocuirea periuţei de dinţistic, formă lui trebuie să fie ergonomică pentru a perimite o priză eficientă. Pentru persoanele cu dizabilități există variante adaptate. Capul activ este alcătuit din numeroase filamente. Formă și dimensiunile variază dar în medie o periuța de dinți are o lungime de 26 de mm și lățime de 8 mm. Filamentele utilizate sunt din din păr natural, cămilă, porc, sau artificiale. Periuța de dinți cu filamente de păr natural nu este recomandată datorită dezavantajelor: nu pot fi standardizate, se uzează rapid, nu au rezistentă, au lumen în care pot rămâne și prolifera bacterii. Recomandată este periuța de dinți cu filamente artificiale deoarece se curată ușor, sunt mult mai rezistente, mai elastice, se fabrică ușor, sunt ieftine, pot fi standardizate. Periuța de dinți are un gât ce face legătura între mâner și capul activ. Acesta poate să fie rigit sau flexibil.

Înainte de a cumpăra o periuță de dilasa-i-amintirile-ia-ti-periuta-de-dintinți trebuie să luăm în calcul câteva caracteristici: manualitatea și dexteritatea, starea de sănătate a gingiilor ( duritatea periuței) , metoda de periaj aleasă și eficientă, prezența sau nu a lucrărilor dentare. Astăzi periuța de dinți prezintă mai multe consistente: dură (  hard ), medie ( medium ) și moale ( soft ) și o categorie aparte pentru copii: extra-soft. Periuța de dinți moale ( soft ) este recomandată pacienților cu probleme gingivale, în timp ce periuța de dinți hard are o utilizare restrânsă, ea nefiind recomandată deoarece generează o serie de efecte negative la nivelul gingiilor și al dinților. Poate fi totuși folosită pentru curățarea protezelor dentare.

Cât de des trebuie sa-mi schimb periuţa?

Majoritatea dentiştilor recomandă schimbarea periuţei o data la 3 luni. Studiile arată că după 3 luni de folosire, capacitatea periuţei de dinţi de a îndepărta placa bacteriană de pe dinţi şi gingii se reduce faţă de o periuţă de dinţi nouă. Perii se tocesc şi îşi pierd capacitatea de a ajunge in locurile greu accesibile.

Este foarte important sa-ţi schimbi periuţa după ce ai avut o răceală, gripă, o infecţie la nivelul cavităţii bucale sau te-a durut gâtul, deoarece microbii pot rămâne în perii periuţei si pot duce la reinfectare. Chiar dacă nu ai fost bolnav(ă), diferite ciuperci şi bacterii se pot inmulti în periuţa dvs – un alt motiv pentru a-ţi schimba periuţa în mod regulat.

Cum pot sa-mi protejez periuţa de dinţi când călătoresc?

Un capac de protecţie de plastic va proteja perii periuţei de dinţi împotriva deformării sau strivirii in kitul de călătorie. Cu toate acestea, după periere, periuţa de dinţi trebuie lăsată la aer pentru a preveni inmulţirea bacteriilor.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *