infectiilePersonalul sanitar, indiferent de specialitate sau de locul unde îşi desfăşoară activitatea, prin natura serviciului este permanent expus microorganismelor patogene. Infecţiile în cabinetul stomatologic sunt întotdeauna prezente, de aceea trebuie să respectăm câţiva paşi elementari pentru a le ţine la distanţă.

Mâinile reprezintă cea mai frecventă cale de transmitere a agenţilor patogeni care pot provoca afecţiuni digestive, orale şi chiar respiratorii. Nerespectarea protocolului de igienă a mâinilor poate conduce la mari neplăceri atât pentru pacient cât si pentru medic.

infectiile 2Faţa medicului este întotdeauna expusă în timpul tratamentelor stomatologice cum ar fi atunci când se efectuează şlefuirea pentru o punte sau o coroană dentară. Aerosolii produşi pot îngloba în interior diverse microorganisme patogene, de aceea măştile chirurgicale si ochelarii se folosesc pentru protecţia împotriva acestora dar şi împotriva împroşcării cu sânge sau alte fluide. O altă manoperă generatoare de aerosoli este detartrajul în urma căruia medicul stomatolog întotdeauna îşi va schimba masca. Ochelarii trebuie de asemenea spălaţi cu apă şi soluţie dezinfectantă, atât între pacienţi cât şi la sfârşitul programului. Este recomandată folosirea aspiratorului chirurgical deoarece poate absorbi o cantitate mare de aerosoli, înainte ca aceştia să treacă in mediul ambiant. De asemenea, pentru a scădea incărcătura microbiană, pacientul este sfătuit să efectueze un periaj eficient înainte de vizita la stomatolog, iar aici va clăti cu o apa de gură pe bază de clorhexidină sau listerină.

Părul trebuie acoperit cu o bonetă din material textil sau de unică folosinţă pentru a preveni contaminarea. Este indicată spălarea feţei şi părului înainte de culcare deoarece unii agenţi patogeni precum hepatita B au o rată de supravieţuire de câteva zile.

Dezinfectarea suprafeţelor trebuie făcută cu grijă pentru a putea îndepărta toate microorganismele. O nouă alternativă a dezinfectării este acoperirea. Aceasta se face pentru fiecare pacient şi poate include: tăviţa pentru instrumente, conul şi capul aparatului pentru radiografii, tetiera, tubul aspiratoarelor, mânerul lămpilor, lampa pentru fotopolimerizare, etc. De reţinut este faptul că oricare dintre aceste suprafeţe, dacă nu se acoperă trebuie neapărat dezinfectată cu o soluţie specială.dezintectarea suprafetelor

Sterilizarea reprezintă cea mai sigură metodă prin care se îndepartează orice agent patogen de la nivelul instrumentarului sau a altor piese stomatologice. Aparatele pentru sterilizare, autoclavul sau pupinelul, fac parte din dotarea minimă a unui cabinet stomatologic. O altă sursă de infecţie o reprezintă deşeurile rezultate din urma activităţii medicale, care pot conţine dinţi extraşi, ţesuturi moi, sânge sau alte fluide, dar şi ace sau lame de busturiu care au fost in contact cu material infectat. Pentru a ţine sub control aceste reziduuri personalul medical trebuie să acorde deosebită atenţie procesului de evacuare a deşeurilor rezultate într-un cabinet dentar.