Pentru studenti Stomatologie, Profesionisti

Igiena mainilor

igiena mainilorIgiena mainilor, spălarea sau curăţarea lor, reprezintă cea mai importantă măsură folosită pentru reducerea transmiterii diverşilor agenţi patogeni sau diminuarea riscului infecţiilor.

Medicul, fie el stomatolog sau oricare alt specialist din cadrul unui alt cabinet sau chiar spital, trebuie să asigure reducerea riscului de transmitere al infecţiilor atât pentru pacient cât şi pentru el însuşi. În cadrul cabinetului stomatologic, orice manoperă minoră precum un detartraj sau chiar tratamentul cariei dentare poate favoriza transmiterea germenilor de pe mâinile clinicianului la nivelul cavitaţii orale a pacientului sau chiar in circulaţia sangvină a acestuia. De aceea, o igienă corespunzătoare a mâinilor protejează atât personalul medical cât şi pacientul.

Stomatologii sunt obligaţi să se spele pe mâini după fiecare pacient, dar şi la începutul şi la sfârşitul zilei de lucru. Mâinile se vor spăla şi in cazul în care mănuşa a fost perforată, dar tegumentul a fost păstrat integru. Produsele de curaţare a mâinilor pot fi săpunul simplu, săpunul antimicrobian, dezinfectantele pe bază de alcool sau loţiunile speciale. Acestea, fiind special concepute pentru medici, nu au un miros parfumat şi conţin puţine elemente alergene, dar si emoliente, datorită faptului că sunt destinate folosirii frecvente pe parcursul zilei.

Săpunul obişnuit se foloseşte în cazul în care mâinile sunt vizibil murdare sau înainte şi după indepărtarea mănuşilor.

Săpunul antimicrobian se foloseşte dacă mâinile sunt contaminate cu sânge sau diverse fluide, înainte de masă şi bineînţeles, după activităţile personale.

Antisepticele pe bază de alcool sunt recomandate pentru igiena mâinilor efectuată înaintea procedurilor chirurgicale sau atunci când mâinile nu sunt vizibil murdare dar există suspiciunea contaminării.

Localizarea cea mai frecventă a bacteriilor este cea de nivelul suprafeţei externe a pielii, din straturile superficiale. Această floră tranzitorie este vinovată de producerea celor mai multe infecţii. În cadrul unui cabinet stomatologic, bacteriile pot fi dobândite prin contactul cu sângele sau fluidele şi prin atingerea instrumentelor  sau a suprafeţelor contaminate. Astfel, microorganismele vor traversa bariera tegumentară prin diverse defecte ale pielii (zgârieturi, înţepături etc.) şi pot contamina atât personalul medical cât şi pacienţii. Flora tranzitorie se poate înlatura cu succes printr-o igienă corespunzătoare a mâinilor.

tehnica spalat mainiO curăţare completă a mâinilor constă în udarea lor cu apă caldă, frecarea lor cel puţin 30 de secunde pentru a se asigura că săpunul a intrat in contact cu toate suprafeţele, iar apoi clătirea corespunzătoare şi uscarea. Ideal ar fi folosirea unor robinete cu senzori pentru a preveni recontaminarea la contactul cu manşonul. Tehnica de spălare in cazul procedurilor chirurgicale este mult mai complexă şi impune o dexteritate şi o precizie superioară. Dacă medicul stomatolog foloseşte un antiseptic pe bază de alcool, acesta trebuie aplicat atunci când mâinile sunt perfect uscate. Mâinile se vor freca cel puţin 15 secunde, până cand acestea devin din nou uscate, iar dacă au devenit aşa în mai puţin de 10, înseamnă că a fost aplicată o cantitate insuficientă de dezinfectant.

Nu trebuie sa uităm că o igienă corespunzătoare a mâinilor este potenţată de indepărtarea bijuteriilor şi mai ales a unghiilor false, acestea favorizând chiar ruperea mănuşilor în timpul actului stomatologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *