Pentru studenti Stomatologie, Profesionisti

Homeopatia in tratamentele stomatologice

Tratamentul unei afecţiuni din sfera oro-dentară trebuie efectuat luând în considerare starea de sănătate generală a organismului, privind pacientul în toată individualitatea sa, orice modificare de la nivelul cavităţii orale reflectându-se în starea fizică şi psihică a acestuia. Pe baza acestor idei se dezvoltă tratamentul homeopatic al afecţiunilor stomatologice, în încercarea de a oferi o abordare holistică fiecărui pacient.

homeopatie

Ce este homeopatia?

Homeopatia reprezintă o metodă de tratament naturistă ce urmăreşte îmbunătăţirea capacităţii organismului de a reacţiona împotriva bolilor, stimulând mecanismele proprii de apărare. Astfel, această formă de medicină alternativă nu îşi propune înlăturarea directă a bolii, ci restabilirea echilibrului normal ce va determina, în final, vindecarea. Se urmăreşte vindecarea cauzei, nu a efectului.

Principiile homeopatiei

Principiul similarităţii: aceeaşi substanţă care poate declanşa boala unei persoane sănătoase, o şi poate vindeca atunci când este administrată în doze foarte mici.

Principiul tratamentului individualizat: pacientul, privit ca un tot unitar, necesită un tratament adaptat simptomatologiei sale specifice.

Principiul dozei infinitezimale: substanţele sunt dozate în cantităţi foarte mici, pentru a preveni efectele secundare, cum ar fi alergiile şi intoxicaţiile.

Cui se adresează tratamentele homeopatice?

Tuturor persoanelor, inclusiv copii mici şi femei însărcinate. Este contraindicată utilizarea simultană a mai multor remedii homeopatice, precum şi asocierea cu unele medicamente: antibiotice, cortizon, antifungice.

Remediile homeopatice sunt obţinute din substanţe naturale, de origine minerală, vegetală sau animală, prin multiple procese de diluare şi potenţare. Se pot prezenta sub formă de granule, soluţii, unguente sau geluri. Remediile utilizate în homeopatie acoperă o sferă largă de afecţiuni stomatologice si vor fi prescrise doar de către un cadru medical specializat.

Se pot recomanda:homeopat

Arnica. Este folosită postextractional, pentru a reduce sângerarea şi inflamatia gingivală.

Belladonna. Recomandată în tratamentul abceselor dentare, bruxism (în acelaşi scop se pot folosi remediile Podophyllum, Tuberculinum) şi al durerilor de dinţi accentuate de presiune.

Calcarea carbonica. Pentru o erupţie întârziată, în cazul unor pacienţi anxioşi, dureri de dinţi, precum şi în scopul prevenirii cariei dentare.

Chamomilla. Utilizată în dureri cauzate de erupţia dinţilor, dureri puternice de dinţi accentuate de stimuli termici (cald, rece), reduce anxietatea cauzată de vizita la stomatolog, îmbunătăţeşte nivelul de toleranţă a durerii, reduce disconfortul post-operator.

Pulsatilla. Utilizată în caz de hiposialie (secreţie salivară redusă), pacienţi anxioşi, abcese cu durere accentuată de căldură.

Staphysagria. Gingivite, parodontite, coloraţia neagră a dinţilor temporari sau permanenţi, dureri de dinţi.

Avantajele remediilor homeopatice

  1. Se adresează tuturor categoriilor de vârstă, putând fi recomandate inclusiv nou-născuţilor
  2. Utilizează numai substanţe 100% naturale
  3. Se folosesc doar doze infinitezimale, ceea ce exclude riscul unor efecte secundare, precum alergii, intoxicaţii
  4. Reprezintă o alternativă avantajoasă din punct de vedere economic

Cu toate acestea, nu pot substitui în întregime un tratament medical.

Practica homeopatiei a debutat acum 200 de ani, la iniţiativa medicului german Christian Samuel Hahnemann, iar în prezent a început să fie recunoscută şi aplicată şi în cadrul tratamentelor stomatologice. Deşi majoritatea problemelor vor fi rezolvate de către medicul dentist, oricine preferă un remediu homeopatic, îl poate utiliza că adjuvant pentru a uşura tratamentul, calmând simptomele apărute.

 

 

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *