Afectiuni si tratamente, Informatii generale, Pacienti

Hipoplazia de smalț

Hipoplazia de smalț constituie un defect de structură a smalțului dobândit în timpul formării și dezvoltării dintelui. Această anomalie structurală se evidențiază clinic prin lipsă de substanță dentară cauzată de depunerea în cantitate mai redusă a matricii organice a smalțului în timpul carentele vitaminice si structurile dentareodontogenezei( perioada de formare a dintelui). Hipoplazia este frecvent însoțită de hipomineralizare, adică smalțul prezintă un deficit de substanțe minerale produs tot în timpul odontogenezei. Hipomineralizarea scade rezistența smalțului în fața atacului carios ceea ce face ca riscul de a se forma carii pe acești dinți să fie foarte mare. Hipoplazia și hipomineralizarea pot fi prezente pe un dinte, atunci când factorii declanșatori acționează local, sau pe mai mulți, din cauza unor factori generali.

Pe lângă hipoplaziile cu factor determinant genetic mai există și alte cauze care pot conduce la instalarea acestor defecte structurale ale smalțului precum:

 • traumatismele localehipomineralizarea smaltului
 • radiațiile ionizante
 • unele afecțiuni metabolice
 • infecțiile locale și generalizate virale și bacteriene
 • deficiențe nutriționale: carența de fier, dezechilibrul fosfo-calcic
 • nașterea prematură.

Caria grefată pe defectele de structură ale smalțului, hipoplazia și hipomineralizarea, este o carie atipică, care evoluează rapid în suprafață și profunzime și care afectează atât dinții temporari cât și pe cei permanenți. Atunci când apare pe dinții temporari se numește caria severă precoce a copilăriei însă nu este o carie specifică doar acestor dinți putând să apară și la dinții permanenți cu defecte structurale. 

Etiologia acestui tip de proces carios include:

 • factorii etiologici obișnuiți ai cariei dentare: gazda, microorganismele cariogene, dieta cariogenă, igiena orală precară.
 • boli generale sau diverși factori responsabili de apariția defectelor de structură ale smalțului.

Leziunile hipoplazice se pot observa odată cu erupția dintelui. Procesele carioase care apar pe acești dinți cu defecte structurale afectează dinții omologi dacă hipoplazia a fost produsă de o boală generală sau sunt asimetrice( prezente pe 1,2 dinți vecini) în cazul celei de cauză locală. Evoluția cariei grefate pe defecte structurale ale smalțului este rapidă și trece prin mai multe stadii:

 • caria incipientă, fără dureri: momentul ideal pentru a fi descoperită și tratată
 • caria cavitară care poate afecta una sau mai multe suprafețe ale dintelui și este însoțită de dureri provocate
 • distrucția coronară mare: pulpite, necroză, gangrenă, tulburări estetice, fonetice, dureri importante
 • resturi: parodontite apicale, osteite, abcese, fistule, celulite, tulburări funcționale grave și de creștere generală.

apa de gura cosmeticaÎn cazul hipoplaziei de smalț leziunile apar sub forma unor pete de culoare albă sau galben-maronie, în funcție de factorul declanșator și de gradul de afectare al dintelui. Atitudinea terapeutică cea mai potrivită pentru pacienții care prezintă leziuni de hipoplazie și hipomineralizare ale smalțului constă în depistarea precoce a acestora și urmărirea lor în evoluție. Uneori se poate indica o procedură de albire daca petele sunt localizate pe dinții frontali, alteori fluorizări pentru a crește rezistența acestora în fața atacului carios.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *