Pentru studenti Stomatologie, Profesionisti

Grefele osoase

aditie osoasaGrefele osoase sunt fragmente de origine diferită cu ajutorul cărora se refac deficienţele de volum osos de la nivelul oaselor maxilare. Asadar, acestea se folosesc pentru corectarea defectelor osoase de diverse etiologii, cum ar fi atrofia osoasă postextracţională în cadrul tratamentului preimplantar, rezecţia unor fragmente osoase ca tratament al cancerelor orale sau chiar pierderea acestora în urma unor accidente grave.

De mentionat pentru toţi pacienţii este faptul că, în categoria grefelor osoase nu intră aşa-numitele biomateriale şi niciodată aceşti termeni nu trebuie confundaţi. Biomaterialele sunt cele sintetizate strict in laborator, pe când grefele osoase sunt de provenienţă umană sau animală, după cum urmează:

Autogrefele – provin de la acelaşi pacient, se recoltează de la nivelul mandibulei, calvariei (scalp) sau crestei iliace (şold) şi sunt cele mai indicate, datorită gradului mare de osteogeneză.grefe osoase

Alogrefele – de provenienţă umană însă nu de la acelaşi pacient. Osul este prelevat , special tratat prin refrigerare şi demineralizare (liofilizare) şi conservat într-o bancă de ţesut osos.

Heterogrefele – os de provenienţă animală, de obicei bovină.

După recoltare, grefele sunt inserate la nivelul defectului osos şi fixate cu ajutorul unor şuruburi de osteosinteză. Apoi, de-a lungul perioadei de integrare, acestea parcurg mai multe faze, de la realizarea legăturii între osul recoltat şi zona receptoare, până la transformarea complexului grefă-os receptor într-o zonă de os matur, nou format. Implantul va putea fi inserat dupa cel putin 4 luni iar încarcarea acestuia cu coroană sau punte dentară se va face ulterior, timp în care grefa osoasă se poate integra total la nivelul zonei receptoare.

Pentru adiţia osoasă consecutivă sinus-lifting-ului se folosesc grefe osoase combinate cu material aloplastic (biomaterial) artificial, pentru o mai bună adaptare la pereţii cavităţii.

Pentru ca osteointegrarea să fie reuşită şi rezorbţia consecutivă să fie cât mai redusă, trebuie ca fixarea fragmentului să fie exactă şi în acelaşi timp acesta să nu fie deloc expus direct în cavitatea orală, ci să fie acoperit în totalitate. Pacienţii care au parte de astfel de tratament trebuie să înţeleagă absolut tot ce implică această  intervenţie, pentru ca apoi să respecte întocmai sfaturile si indicaţiile medicului curant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *