Gingivoplastia sau plastia gingivală constituie intervenţia chirurgicală de remodelare a gingiei sănătoase care înconjoară dintele. De cele mai multe ori, operaţia de gingivoplastie este precedată de cea de gingivectomie. Practic, întâi se realizează rezecţia ţesutului gigingivoplastiengival îmbolnăvit sau hiperplaziat, iar apoi se remodelează marginile gingivale restante pentru a obţine un rezultat cât mai apropiat de aspectul natural. Aceste intervenţii sunt efectuate de medici specializaţi în diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor structurilor ce oferă suport dinţilor, medici parodontologi.

Gingia sănătoasă are o culoare roz deschis, este ferm ataşată de coletul dinţilor, spaţiul dinte-gingie având o adâncime de maximum 4 mm, şi nu acoperă foarte mult din coroană. Atunci când gingia îşi modifică aceste caracteristici, fie devine laxă la contactul cu dintele şi permite formarea pungilor parodontale, fie se hiperplaziază şi acoperă o mare parte din suprafaţa coronară devenind inestetică, se indică intervenţiile de remodelare gingivală.

Care sunt indicaţiile gingivoplastiei?

  • zâmbetul gingival: se caracterizează prin expunerea unei suzambet gingivalprafeţe mari din gingie atunci când pacientul zâmbeşte. În aceste cazuri, gingia coboară prea mult şi acoperă coroana dinţilor, aspectul fiind inestetic în zona frontală. Se poate efectua gingivoplastie însotită uneori de osteoplastie( remodelarea conturului osos) pentru a descoperi mai mult din coroana dentară şi a obţine un zâmbet frumos.
  • gingivita şi parodontita: sunt situaţii când îmbolnăvirea gingiei poate conduce la modificarea definitivă a aspectului acesteia, chiar şi după remiterea bolii, prin hiperplazie şi reorientarea marginii gingivale. Se poate realiza gingivoplastie în scop cosmetic, mai ales în zona frontală, psihologic sau funcţional.
  • alungirea coroanei clinice a dintelui pentru a îmbunătăţi retenţia unei piese protetice. Prin creşterea lungimii coroanei dentare se asigură rezistenţa şi retenţia restaurării protetice precum şi un aspect estetic desăvârşit.
  • caria radiculară sau orice alt proces patologic care evoluează subgingival necesită îndepărtarea gingiei pentru a asigura accesul şi vizibilitatea necesare tratamentului, urmată de remodelarea conturului gingival, la sfârşitul intervenţiei.

Cum se realizează gingivoplastia?

Înaintea intervenţiei de plastie gingivală se efectuează de către medicul stomatolog igienizarea cavităţii bucale a pacientului, adică periajul profesional şi detartrajul dentar. Acest protocol de igienizare este foartegingivectomie 1 important întrucât asigură îndepărtarea resturilor alimentare, a plăcii bacteriene şi a microorganismelor care ar putea vicia rezultatul final( infecţii postoperatorii). Operaţia propriu-zisă de gingivoplastie dureaza de la câteva minute până la o oră, în funcţie de suprafaţa gingiei remodelate, apariţia unor complicaţii şi experienţa medicului stomatolog. Anterior se realizează anestezie locală, apoi se alege instrumentul cu care se va efectua intervenţia, bisturiul sau electrocauterul. Este preferat electrocauterul deoarece favorizează coagularea şi hemostaza( oprirea sângerării) şi se obţine un disconfort postoperatoriu minim. Gingivoplastia nu este o intervenţie dureroasă, însă medicul poate prescrie calmante, antibiotice, analgezice sau alte medicamente pe care le consideră potrivite pentru a diminua uşoarele dureri şi disconfortul, normale de altfel, experimentate de pacienţi postoperatoriu. După operaţie se aplică un pansament chirurgical pentru a proteja zona sensibilizată şi care va fi îndepărtat în 7 până la 10 zile. Indicaţiile de îngrijire postoperatorie sunt aceleaşi ca şi în cazul gingivectomiei.zambet  

Vindecarea se produce cam în 14 zile, în funcţie de numeroşi factori, ce ţin de corectitudinea cu care este realizată intervenţia, capacitatea de refacere a organismului precum şi respectarea măsurilor de îngrijire postoperatorie. Dacă experimentaţi dureri insuportabile care nu cedează la antialgice, semne de infecţie, desprinderea înainte de termen a pansamentului chirurgical, sângerări repetate sau umflarea ganglionilor limfatici ai maxilarului sau ai gâtului( depistată prin palpare)  trebuie să vă prezentaţi de urgenţă în cabinetul stomatologic!