Pentru studenti Stomatologie, Profesionisti, Tehnologii si dispozitive Stomatologice

Freze dentare

freze dentareDenumirea populară de “ freze dentare ” corespunde instrumentarului stomatologic rotativ care poate fi de două feluri: tăietor sau abraziv. Instrumentarul rotativ abraziv poate fi, de asemenea, diamantat sau nediamantat. În acest articol ne vom referi la instrumentarul rotativ abraziv diamantat cu ajutorul termenului de “freză diamantată”.

Capul activ al frezei este alcătuit din metalul subiacent, particulele de diamant şi materialul adeziv dintre particule si metal. Puterea abrazivă a frezei diamantate depinde de o serie de factori cum ar fi mărimea cristalelor de diamant, distanţa dintre ele şi cantitatea lor. Frezele diamantate produc o cantitate mai mică de căldură decât frezele metalice.

Diamantul este unul dintre cele mai dure minerale cunoscute, având coeficientul 10 pe scara Mohs. Acesta prezintă o rezistenţă foarte mare la uzură. Diamantul se foloseşte în cazul în care medicul doreşte să taie materiale foarte dure, cum ar fi smalţul dinţilor al cărui coeficient pe scara Mohs este aproximativ 9. Dacă aceste freze ar fi folosite pentru unele substraturi mai puţin dure cum ar fi dentina, ar genera neregularităţi la tăiere pe suprafeţele respective.

Click aici pentru a comanda freze dentare diamantate pentru turbina la pretul promotional Doctorul de Dinti!

Mecanismul de tăiere seamănă cu cel al frezelor metalice cu lamele. În cazul frezelor diamantate, rotaţia mult mai mare de până la 400000/min duce la crearea unor fracturi fine la nivelul materialului taiat, aceste fracturi fiind îndepărtate de următoarele particule de diamant din grosimea frezei.

Toate tipurile de freze diamantate sunt clasificate conform ISO (International Organisation for Standardisation, fondată în anul 1947 la Geneva). Această clasificare cuprinde mai multe criterii cum ar fi: forma şi tipul capului activ, lungimea frezei, tipul de mâner, diamentrul capului activ. Granulaţia diamantului este marcată prin culoarea de la nivelul gâtului frezei care poate fi de 6 tipuri, de la granulaţie foarte mare până la ultrafină.freze diamantate

 

Majoritatea medicilor sau studenţilor care doresc să cumpere un anumit tip de freză, de obicei se orientează asupra a două criterii de selecţionare: forma capului activ şi granulaţia diamantului. Frezele diamantate pot avea o mulţime de forme, cele mai des întâlnite fiind următoarele: sferică, cilindro-conică cu cap drept, cilindro-conică cu cap rotunjit, conică denumită şi fissure, con invers, pară, roată, flacară. Aceste forme sunt folosite pentru majoritatea manevrelor stomatologice cum ar fi preparerea cavităţilor pentru obturaţia cariei dentare sau şlefuirea dinţilor stâlpi pentru coroanele şi punţile dentare.

Concluzia articolului de azi este că prin utilizarea corectă a frezelor diamantate, medicul stomatolog se va bucura de o perioadă lungă de utilizare datorată durităţii diamantului.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *