Pentru studenti Stomatologie, Profesionisti, Tehnologii si dispozitive Stomatologice

Fotografia in medicina dentara

Fotografia digitală a fost mereu prezentă în medicina dentară și există o multitudine de domenii în care aceasta este utilizată: documentarea și arhivarea cazurilor, comunicarea cu pacienții, comunicarea cu laboratorul de tehnică dentară, domeniul medico-legal, în învățământul medical, marketing-ul cabinetului și ilustrarea publicațiilor de specialitate.  Iată câteva informații utile la realizarea fotografiei folosite în medicina dentră:

 

Setările standard pentru fotografii intraorale pe care le putem face doar la aparatele care permit lucrul in modul M (manual):

 • fotografia intraoralamodul de lucru M (manual);
 • focus obiectiv – pe modului MF (manual focus)
 • diafragmă: f/22;
 • timp de expunere: 1/125s;
 • alegerea raportului de mărire corespunzător;
 • ISO(sensibilitatea) 100;
 • WB (balasnul de alb) – flash;
 • bliț – setat pe funcția TTL:

Atunci când utilizăm aceste setări vom ține cont de următoarele aspecte:

 • fotografia dentară va fi realizată cu aparatul de fotografia ținut în mână;
 • raportul de mărire se alege în funcție de valorile standard;
 • focalizarea se realizează prin îndepărtări și apropieri succesive de subiect;
 • privind prin vizorul aparatului și poziționând grila orizontală paralel cu planul de oculzie, iar pe cea vericală paralel cu linia interincisivă, vom cadra subiectul.

 

Accesorii utile fotografiei intraorale:

departator oral1. Depărtătoarele bucale: pentru obținerea unei imagini intraorale de optimă calitate este imperios necesară utilizarea depărtătoarelor pentru părțile moi; Cele mai indicate sunt depărtătoarele din policarbonat transparent, de diverse forme și mărimi, care sunt confortabile pentru pacientși pot fi modificate. Necesită o sterilizare la autoclav la 121⁰C sau 134⁰C.

2 .Oglinzile: sunt indispensabile atunci când se fotografiază suprafețele ocluzale și laterale ale dinților; Sunt disponibile în diverse forme și mărimi și cu ajutorul acestora putem obține imagini ale: suprafețelor ocluzale maxilare și mandibulare, dar și ale suprafețelor vestibulare din zonele laterale. Sunt utile oglinzile tratate cu rodiu pe suprafața externă care va împiedica formarea imaginilor duble. Tot în scopul obținerii unei imagini clare, înainte de utilizarea în cavitatea orală, oglinzile trebuie încălzite pentru a evita aburirea lor.

3 .Contrastorul: acest accesoriu permite crearea unui fond negru, uniform în cazul fotografierii dinților aflați în zona anterioară a cavitații bucale; Acesta poate fi confecționat de către producător din aluminiu anodizat, dar și în cabinet din plastic sau carton negru tăiat în forme corespunzătoare. Scopul utilizării sale este acela de eliminare a structurilor din spatele dinților și de accentuare a transparenței marginilor incizale ale dinților.

Click aici pentru a vizualiza kit-ul complet de departatoare bucale propus de Doctorul de Dinti:

Set 18 departatoare bucale

Preluarea imaginilor intraorale:

fotografia inraoralaPreluarea imaginilor se realizează în cabinet, cu pacientul așezat confortabil pe scaunul stomatologic și cu poziția capului mai jos sau în dreptul aparatului de fotografiat. Cel care realizează fotografia trebuie să aibe de asemenea o poziție confortabilă și stabilă deoarece va ține în mână aparatul de fotografiat în mână. Atunci când privește prin vizorul aparatului cu un ochi și celălat ochi va rămâne deschis. Fotografiile pot fi realizate în următoarele norme și incidențe:

1 .Norma frontală:

a.  imaginea de ansamblu a suprafețelor vesibulare ale tuturor dinților (molar-molar): se utilizează depărtătoarele pereche sau extensibile pentru îndepărtarea părților moi și raportul de mărire să fie 1:2;

b. imaginea grupului frontal: sunt utilizate tot depărtătoare pereche sau extensibile și raportul de  mărire 1:1.2 (canin-canin) sau 1:1 (incisiv lateral-incisiv lateral);

2.Norma laterală:

a. imaginea hemiarcadelor maxilare și madnubulare de pe aceeași parte: se utilizează depărtătoarele pereche cu tracționarea la maxim a celui corespunzător hemiarcadei fotografiei și raportul de mărire sa fie 1:1.5;

b. imaginea suprafețelor vestibulare ale dinților laterali în ocluzie: se folosește o oglindă laterală introdusă pe partea care urmează să fie fotografiată, capătul ei trebuind să atingă suprafața distală a ultimului molar și tracționată spre lateral atât cât permite elasticitatea obrazului;  depărtătorul se folosește în partea opusă și raportul de mărire trebuie să fie de 1:1.5- 1:1.

3. Incidența ocluzală maxilară:

 • norma frontalase obține imaginea suprafețelor ocluzale ale dinților maxilari;
 • oglinda ocluzală se introduce în cavitatea orală în contact cu mucoasa gingivală distal de ultimul molar maxilar și sprijintă de suprafețele ocluzale ale incisivilor mandibulari;
 • se utilizează depărtătoare pentru tracționarea părților moi din zona maxilară și rapotul de mărire trebuie să fie de 1:2;

4. Incidența ocluzală mandibulară:

 • -Se obține imaginea suprafețelor ocluzale ale dinților mandibulari;
 • -oglinda se introduce în contact cu mucoasa gingivală distal de ultimul molar mandibular și sprijinită pe suprafețele ocluzale ale incisivilor maxilari;
 • -pacientul va ridica limba în palat și va respira pe nas;
 • -depărtătoarele vor tracționa părțile moi din zona mandibulară iar raportul de mărire va fi de 1:2:

Statusul fotografic complet pentru un pacient va cuprinde fotografii din toate zonele de interes din cavitatea orală, realizate în condiții standard, reproductibile. Acestea pot fi realizate atât la începutul tratamentului cât și la final finalul acestuia. În cavitatea bucală se vor fotografia arcadele dentare în pozițiile standard descrise mai sus, dar și unele zone de interes pentru evidențierea anumitor detalii. În afară de fotografiile intraorale, putem realiza și o serie de fotografii exoorale.

Preluarea imaginilor exoorale:

Fotografia portretistică se utilizează cu predominanță în estetică, protetică, chirugie și ortodonție.

1. Culoarea de fundal: nu există o culoare standard de fundal, însă nu se indică folosirea prea multor nuanțe care vor obosi ochiul cititorului sau a celui care urmărește prezentarea; Nuanțele de gri nu afectează deloc culoare obiectelor fotografiate, iar albul este util în momentul în care vrem să punem în evidentă obiecte închise la culoare. Fundalul negru este cel mai de efect deoarece pune în evidentă luminozitatea obiectelor fotografiate și conferă o iluzie tridimensională a acestora.

2. Alegerea aparaturii: se poate utiliza același sistem fotografic utilizat și la fotografia intraorală; Dacă se realizează frecvent în cabinet este recomandată crearea unui spațiu special, cu fundal monocromatic și culori neutre (gri). Pentru poziționarea corectă a pacientului în norma frontală și laterală se utilizaează punctele de referință antropometrice.

 • planul Frankfurtpentru norma frontală: planul bipupilar să fie paralel cu planul orizontal al fotografiei,marginea superioară a fotografiei să fie situată la nivelul extremității superioare a capului și marginea inferioară în zona laringelui; Pentru standardizare taportul de mărire trebuie să fie de 1:10.
 • pentru norma laterală: planul Frankfurt va fi paralel cu planul orizontal al fotografiei, iar pacientul trebui să privească inainte, relaxat.  În cadru vom avea superior părul, inferior zona laringeană, iar lateral locul urechii și zona de profil.

 

În concluzie, fotografia digitală este foarte utilă în domniul stomatologiei și de aceea este important ca cel care o realizează să fie corect informat. El trebuie să cunoască normele și incidențele în care se realizează fotografiile, poziția corectă atât a sa cât și a pacientului, dar și să folosească corect aparatul de fotografiat, setările acestuia, să știe să se joace cu luminile și să se ajute de accesoriile potrivite. Pentru a căpăta experiența și cunoștințele necesare realizării fotografiilor în medicina dentară este recomandată urmarea unor cursuri speciale de fotografie care sunt alcătuite dintr-o parte teoretică și una practică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *