Afectiuni si tratamente, Estetica dentara, Pacienti

Fluoroza dentară

dezvoltarea dintilorDinţii permanenţi se formează în interiorul oaselor maxilare, sub gingiei, în timpul copilăriei, perioada în care nutrienţii şi substanţele minerale precum fluorul joacă un rol extrem de important în ceea ce priveşte dezvoltarea lor corectă. Aceştia apar imediat după ce dentiţia primară (dinţii de lapte) se exfoliază (cad). În jurul vârstei de 8 ani arpoape toate coroanele dinţilor permanenţi sunt formate în totalitate. Excepţie fac molarii de minte care se formează în timpul adolescenţei.

 

Este bine documentat faptul că fluorul poate avea atât efecte benefice cât şi dăunătoare asupra dentiţiei definitive dar şi asupra celei de tranziţie ( de lapte). Efectele benefice ale fluorului asupra cariilor incipiente constau în stoparea şi reminerilarizarea acestora, iar asupra dinţilor necariaţi, soluţiile aplicate topic fac ca structura acestora să devină mai puternică şi mai rezistenţă la carii. În schimb, efectele negative se datorează absorbţiei sistemice în timpul dezvoltării dinţilor a unei cantităţi mari de fluor ce va induce instalarea fluorozei dentare.

Ce este fluoroză dentară ?

fluorozaFluoroza reprezintă o stare de intoxicaţie cronică a organismului cu fluor în perioada în care dinţii se dezvoltă. În marea majoritate a cazurilor aceasta apare sub forma unor linii sau pete albe, cretoase în grosimea smalţului dentar şi nu afectează funcţia sau starea de sănătate a dinţilor. În cazuri mai severe “ leziunile “ de fluoroză pot îmbraca diferite aspect: pete de la galben spre maro închis, neregularităţi pe suprafaţa smalţului dentar sau/şi leziuni cavitare extrem de vizibile.

Cauzele fluorozei dentare :

fluoroza dentaraPrincipala cauza a fluorozei constă în utilizarea necorespunzătoare a produselor dedicate igienei orale cu conţinut ridicat de fluor precum pasta de dinţi sau apă de gură. Uneori, copiii se bucură de gustul pastei de dinţi atât de mult încât o înghit în loc să o scuipe. Având în vedere faptul că apa potabilă are deja conţinutul recomandat de fluor se poate înţelege cu uşurinţă cum o mică cantitate de pastă de dinţi ingerată zilnic va înclina balanţă necesarului de fluor peste limita agreată de către organism.

Prevenţia fluorozei dentare :

Se recomandă ca produsele cu care se realizează igiena orală la copiii sub 6-8 ani să aibă un conţinut cât mai mic de fluor sau acesta să lipsească în totalitate. Pentru igiena orală a copilului dumneavoastră folosiţi o cantitate mică de pastă de dinţi ( cam cât un bob de orez) şi încurajaţi-vă copilul să scuipe cu insistenţă după periaj.  Evitaţi pastele de dinţi cu arome care pot încuraja copilul să înghită. Păstraţi toate produsele care conţin fluor într-un loc sigur unde copilul nu poate ajunge.

Deşi efectul cauzat de fluoroza dentară este permanent, leziunile sau petele aparute pot fi reduse, şi uneori eliminate prin tratament cosmetic. Opţiunile de tratament pentru fluoroză vor depinde în mare măsură de severitatea acestei afecţiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *