Profesionisti

Faţetele dentare fără preparaţie

Într-o lume în care succesul social şi profesional este influenţat de aspectul fizic, zâmbetul capătă o importanță foarte mare şi de aceea faţetele şi-au câştigat bine meritata popularitate. Ele reprezintă un mod rapid, sigur şi estetic de a obţine un zâmbet frumos.

fatete no prepTehnica de faţetare a apărut ca o alternativă conservatoare pentru coroanele dentare. Tehnica  clasică implică prepararea minimă a suprafeţei vizibile a dintelui, prin reducerea unei cantităţi mici de smalt, cu ajutorul frezelor. Spaţiul astfel creat va fi înlocuit de faţeta aplicată pe dinte ca o mască. Pornind de la ideea de mască şi din dorinţa de a executa manopere cât mai conservatoare, astăzi tehnologia ne oferă o ceramică atât de subţire încât o putem lipi pur şi simplu pe dinte fără a interveni pe suprafaţa sa. Acestea poartă denumirea de faţete ”no prep”.

Faţetele no prep sunt o soluţie ideală şi tentantă pentru aceia care nu vor să petreacă prea mult timp în cabinetul dentar sau care doresc o soluţie cât mai conservatoare. Indiferent de dorinţele subiective ale pacientului trebuie avut în vedere indicaţiile restrânse ale acestui tip de faţete dentare.

Ce sunt faţetele dentare?

Sunt nişte foiţe cam cât unghia de groase, realizate manual în laborator şi care se lipesc pe suprafaţa vizibilă a dinţilor. Cititi in continuare totul despre ”Fațetele dentare”.

Avantajele faţetelor no prep

Sunt perfecte pentru dinții mici, cu spaţii între ei, pentru acei dinţi ciobiţi sau care prezintă mici fracturi. Ele îmbunătăţesc aspectul dinţilor coloraţi sau pătaţi. Când dinții prezintă rotaţii uşoare sau înclinări spre interiorul cavităţii bucale acestea pot fi corectate cu faţete no prep ca o alternativă la tratamentul ortodontic.

fatete fara preparatieSe poate recurge la aceste faţete atunci când vrem să creem un aspect întinerit al feţei. Este bine cunoscut faptul că dinții mari şi albi conferă efectul de întinerire, iar mărirea conturului dinţilor determina scoaterea în afară a buzei superioare, diminuând astfel ridurile dintre nas şi buză. Un alt avantaj al acestor faţete este că, nefiind necesar să reducem din suprafaţa dentară, riscul apariţiei sensibilităţii este inexistent.

Dezavantajele faţetelor no prep

Nu sunt indicate pentru dinţi mari sau pentru acei dinţi orientaţi spre exterior. După aplicarea faţetelor, dinții vor avea conturul mărit iar rezultatul va fi unul nenatural, cu aspectul de dinţi bombati, care nu au loc în gură.

Faţetele no prep nu pot ascunde atât de bine culoarea naturală a dintelui, ca în cazul faţetelor tradiţionale. Pentru modificări semnificative de culoare, tehnicianul necesită o grosime de cel puţin 0,5 mm, în timp ce aceste faţete au aproximativ 0,3 mm. Deci în situaţia în care dinții dumneavoastră au coloraţii severe soluţia pentru remedierea problemelor o reprezintă faţetarea clasică.

zambet perfectPacienţii încântaţi de această tehnică conservatoare de faţetare au tendinţa să creadă că este şi reversibilă, că dacă dintr-un motiv anume va vrea să le îndepărteze, va reveni la aspectul iniţial. În realitate însă, nu avem certitudinea îndepărtării adezivului de pe suprafaţa dentară.

Pentru  a determina dacă situaţia dumneavoastră  clinică poate beneficia de acest tratament, trebuie însă să consultaţi un medic stomatolog care va evalua cu obiectivitate şi competenţă profesională cazul dumneavoastră.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *