Pacienti, Totul despre aparatul dentar, Totul despre molarul de minte inclus

Extracţia pentru tratamentul ortodontic

imagesCu toţii ne dorim un zâmbet frumos, fără defecte, dar nu de fiecare dată „mama natură” este darnică, iar dinţii nu sunt aliniaţi, sunt înghesuiţi, şi acsta reprezintă un motiv pentru care pacienţii nu zâmbesc sau sunt complexaţi. În plus, înghesuirile dentare reprezintă un factor de risc, deoarece aceştia nu pot fi curăţaţi corect şi astfel creşte riscul apariţiei cariilor dentare şi a problemelor parodontale. Datoria medicilor dentişti, şi mai exact specialiştilor în ortodonţie este de a remedia aceste probleme, prin diferite tehnici de aliniere a dinţilor.

Mulţi dintre pacienţii care necesită tratament ortodontic ajung în cabinetul medicului ortodont având următoarea întrebare:

Am nevoie de extracţie pentru tratamentul ortodontic?

La evaluarea iniţială, medicul ortodont va examina pacientul, va cere o un set de radiografii (ortopantomogramă, teleradiografie de profil) şi va decide daca extracţia este necesară sau nu. Planul de tratament este individual, se alcătuieşte în funcţie de problemele şi situaţia fiecărui pacient şi diferă de la caz la caz.

imagistica stomatologie

Extracţia pentru tratamentul ortodontic nu este atât de des necesară în cazul pacienţilor tineri, deoarece în majoritatea cazurilor se poate face o lărgire a oaselor maxilare pentru a face spaţiu. Acest lucru este posibil cu ajutorul unui dispozitiv numit disjunctor maxilar(palatinal), care lărgeşte arcada maxilarului, făcând suficient spaţiu pentru alinierea tuturor dinţilor, fără a fi nevoie de extracţie dentară, dar acesta se foloseşte în perioada de creştere, şi este recomandat ca tratamentul să înceapă la 7-11 ani. Prin lărgirea maxilarului creşte şi capacitatea cavităţii nazale, iar mulţi pacinţi realizează că respiră mai bine, calitatea somnului lor a crescut, alergiile sunt mai rare, etc.

Cu cât vârsta pacientul este mai înaintată, cu atât devine din ce în ce mai greu să creezi spaţiu pentru a alinia dinţii, şi de aceea în aceste cazuri este necesară extracţia unuia sau mai multor dinţi pentru a crea spaţiul necesar. Procedura este în general una simplă, fără a exista riscul de apărea complicaţii, însă există şi situaţii în care specialistul în ortodonţie are nevoie de ajutorul unui chirurg .

dintedeminteinclusO altă soluţie, sau o alternativă pentru extracţia dinţilor deja existenţi pe arcadă este extracţia molarului 3(măseaua de minte) inclus sau nu. Prin această metodă se poate preveni migrarea dinţilor în diferite locuri pe arcadă. Dacă molarul este inclus, procedura este efectuată de un chirurg, şi în general nu este complicată, şi durează foarte puţin, iar timpul de vindecare este scurt.

În ultimii ani, medicii dezbat această problemă, dacă este nevoie sau nu de extracţia unui dinte pentru tratamentul ortodontic şi bineînţeles că părerile sunt împărţite. În cele mai multe cazuri, însă, problemele pot fi rezolvate fără să fie efectuată această procedură, dacă vârstă nu este una înaintată.

Cel mai indicat să decidă dacă este nevoie sau nu de extracţie este medicul ortodont, care în funcţie de problemele şi situaţia pacientului va alege cel mai bun plan tratament şi indiferent de decizia sa, rezultatele vor fi cele aşteptate.

Back to list

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.