Pentru studenti Stomatologie, Profesionisti

Extracţia alveoloplastică

Extracţia alveoloplastică este o tehnică specială de extracţie prin care se urmăreşte dirijarea procesului de vindecare a plăgii post-extractionale, în scopul obţinerii unei creste alveolare bine conformate,acoperită cu mucoasă aptă pentru protezarea dentară, fixă sau mobilă. Această tehnică se foloseste în principal în cazul extractiilor a doi sau mai multor dinţi alăturaţi, de la nivelul uneia sau ambelor arcade, urmată de protezarea imediată sau precoce. Se folosesc tehnici operatorii cât mai puţin traumatizante, modelând în mod obligatoriu suportul osos şi gingivomucoasa.
alveoloplastie

Extracţia obişnuită vs extracţia alveoloplastica. Sunt 2 lucruri esenţiale care o deosebesc de extracţia obişnuită: modelarea minuţioasă a marginilor dentară, a septurilor interdentare sau interadiculare şi sutura mucoasei gingivale. Regularizarea osoasă se recomandă mai ales dacă osul alveolar proemina mult în comparaţie cu creasta alveolară vecină şi împiedică protezarea. Sutura va determina formarea unui cheag intraalveolar, va proteja plaga de mediul septic bucal şi de iritatiile chimice, împiedicând infectarea şi dezorganizarea cheagului.

Avantajele extractiei alveoloplastice sunt:

 • reduce durata tratamentului;
 • evita riscul apariţiei crestelor neregulate cu proeminenţe anormale după vindecarea plăgii care apar în cazul extracţiilor multiple, datorită extracţiei fiecărui dinte în parte, înşedinţe separate; mucoasa este uneori subţire, dureroasă, expusă decubiturilor de proteză, sau îngroşată, cicatriceala;
 • pregăteşte procesul alveolar pentru aplicarea viitoarei proteze;
 • elimină faza de edentatie neprotezată care ar putea conduce la prăbuşirea ocluziei, cât şi la alte inconvenienţe determinate de edentatie.

Tipuri de alveoloplastie: corticală, în cazul extracţiei unui singur dinte (recomandat dacă există proeminenţe ale crestei), în cazul extracţiilor multiple, după vindecarea mucoasei post extracţie, sau extracţiilor tuturor dinţilor rămasi pe o arcadă.

Înainte de operaţia propriu-zisă, pacientul va fi pus să clătească cu apă de gură antimicrobiană. Este indicat în unele cazuri, să urmeze tratament cu antibiotic, inainte de procedură. Medicul dentist va amprenta câmpul protetic pentru a obţine un model de studiu care îl va ajuta să-şi dea seama de unde să reducă din osul alveolar şi cât anume.extractia alveoloplastica

În principiu, etapele extractiei alveoloplastice sunt următoarele:

 1. se face anestezie locală;
 2. după anestezie, se face o incizie de-a lungul crestei alveolare şi se extinde peste situsul extracţiei;
 3. se îndepărtează ţesuturile moi din “buzunarul” mezial şi distal;
 4. osul interesat se îndepărtează uşor cu piesa chirurgicală, şi se acordă mare atenţie să nu derapeze ca să nu existe incizii în zone care nu trebuie afectate sau inlăturate;
 5. în timp ce se iriga foarte bine, se elimina şi resturile de os alveolar;
 6. se realizează sutura;
 7. se îndepărtează excesul în zonele fibroase;

Această procedură  face parte din sfera chirurgiei alveolo-dentare, şi trebuie executată de specialistul din domeniu. Preţurile variază între 100 şi 200 RON, iar sutura şi anestezia sunt incluse.

Back to list

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.