Pentru studenti Stomatologie, Profesionisti

Evictiunea gingivala

Evictiunea gingivalaEvictiunea gingivala este un proces cu ajutorul căruia se urmăreste obţinerea unei amprente de bună calitate în cabinetul stomatologic. Deplasarea gingiei libere din jurul coletului dinţilor se poate face prin diverse metode.

Înainte de a asigura un spaţiu adecvat materialului care va amprenta subgingival, trebuie să avem un control optim al fluidelor orale. Acest control se poate face prin izolarea uzuală cu rulouri de vată şi aspirator sau prin folosirea de medicaţie antisialogogă cu mare precauţie .

După ce am asigurat în primă fază un câmp uscat, ne putem concentra pe alegerea tehnicii de evictiune gingivala.

Tehnica mecanică poate fi realizată în două feluri, primul prin plasare şnurului de bumbac în şanţul gingival şi al doilea prin utilizarea spumei pentru evicţiune gingivală.

Tehnica chemo-mecanică este cea mai utilizată de către medicii stomatologi. Aceasta presupune introducerea unui şnur de bumbac preimpregnat sau impregnat manual cu o substanţă astringentă, care va determina pe lângă evictiunea propriu-zisă şi controlul local al fluidelor orale.

Firele utilizate pentru evictiunea gingivala pot fi de mai multe feluri, precum si substanţele astringente folosite.

Firele cu mijlocul gol sunt mai eficiente prin posibilitatea de a reţine în interiorul lor o mai mare cantitate de soluţie, dar şi prin uşurinţa cu care se introduc şi rămân în şanţul gingival. De asemenea, grosimea firelor poate varia între 0.4 – 1.5 mm.amprenta

Substanţele folosite pentru impregnarea firelor sunt în general clorura de aluminiu, sulfatul de fier şi epinefrina. Cele mai importante contraindicaţii le are cea din urmă, deoarece după cum bine ştim, adrenalina cauzează modificări la nivelul aparatului cardio-vascular. Primele două nu prezintă contraindicaţii atât de importante, însă de reţinut este faptul că au gust neplăcut şi lezează minim ţesutul. Avantajele sunt reprezentate de hemostaza excelentă pe care acestea o realizează.

O observaţie notabilă este aceea că medicii stomatologi trebuie să manevreze atent substanţele astringente, deoarece în cazul unui contact cu suprafaţa dentară acestea pot cauza disconfort.

Tehnicile alternative, mult mai puţin folosite pentru evictiunea gingivala sunt reprezentate de chiuretajul rotativ, tehnica electrochirurgicală şi tehnica laserului. Prin tehnica realizată cu ajutorul electrocauterului, se pot obţine rezultate satisfăcătoare, însă aceasta prezintă o serie de contraindicaţii importante.

După ce s-a realizat corespunzător evictiunea gingivala, se va aplica în mai puţin de 30 de secunde materialul de amprentă şi se va menţine până când va face priză, respectând indicaţiile producătorului, pentru a obţine o amprentă excelentă şi apoi nişte coroane sau punţi dentare pe măsură.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *