Detartrajul constituie procedura stomatologică de îndepărtare a plăcii întărite depusă la suprafaţa dinţilor, supragingival sau sub nivelul gingiei, numită tartru. Un pacient ideal, care se preocupă de sănătatea orală şi înţelege necesitatea controalelor medicale periodice, o dată la 6 luni în cabinetul stomatologic, va accepta procedura de detartraj atunci când îi este recomandată de către medicul dentist. Concepţia potrivit căreia tartrul dur are rolul de a proteja dinţii este una greşită, însă o parte dintre pacienţi refuză detartrajul gândind că „Dacă dinţii nu mă dor şi nimic nu mă deranjează de ce să intervin? „. inainte si dupa detartrajDesigur, în stadiul incipient, când depunerile sunt mici, tartrul nu provoacă durere sau disconfort. Uneori, depinde de suprafeţele pe care se depune, poate să apară o senzaţie de agăţare a părţilor moi. În timp însă, tartrul favorizează depunerile în cantitate considerabilă a plăcii bacteriene, care vor deveni din ce în ce mai greu de îndepărtat prin periaj obişnuit, vor sufoca gingia şi parodonţiul marginal, provocând sângerarea gingiilor, retracţie gingivală, gingivită şi mai târziu boala parodontală. Durerea dupa detartraj este un fenomen cu care se confruntă o parte din pacienţi, fiind cel mai des întâlnit în rândul celor cu depuneri importante de tartru, hipersensibilitate dentară, sau la cei la care tartrul a provocat inflamaţia părţilor moi.

În timpul operaţiunii de detartraj, ultrasonic sau manual, pacienţii nu experimentează durere, doar o senzaţie de apăsare asupra dintelui, mai ales când vorbim de curăţarea cu instrumente manuale a detartrajtartrului. Detartrajul ultrasonic se contraindică la persoanele care au reflex accentuat de vomă, probleme respiratorii (astm, emfizem pulmonar, fibroză chistică), pacienţi cu peacemaker sau cu dinţi cu suprafaţa radiculară expusă.

Poate să apară o senzaţie de uşoară durere la cei care prezintă gingivită, boală parodontală, pungi parodontale şi hipersensibilitate dentară. La aceşti pacienţi se poate aplica un anestezic local care va anula sensibilitatea părţilor moi pe durata detartrajului. De asemenea, sângerarea uşoară a gingiilor în timpul operaţiunii nu este ceva anormal! Un semnal de alarmă îl reprezintă sângerarea masivă care nu poate fi oprită; pacientul nu trebuie să părăsească cabinetul cu gingiile sângerânde( ne putem gândi că are o altă afecţiune de care nu este conştient şi care îi poate pune viaţa în pericol- tulburări de coagulare a sângelui, hemofilii). În cazul celor cu sensibilitate marcată a dinţilor, care experimentează detartraj dupa inaintedisconfort şi la efectuarea periajului dentar, anestezicul local cu ajută, şi se poate recomanda o injecţie anestezică.

„Am venit la stomatolog fără dureri şi plec cu sensibilitate mărită şi gingii inflamate.. „

Aceasta este remarca multor pacienţi după prima intervenţie de detartraj. Sensibilitatea la cald şi rece care persistă în ziua efectuării detartrajului este firească, dacă ne gândim că suprafeţele dentare au fost o lungă perioadă sufocate, sensibilizate de tartrul dur şi acum vin în contact direct cu factorii din mediul oral. Medicul stomatolog le poate recomanda un antialgic( nurofen, paracetamol) celor care prezintă afecţiuni orale asociate, la care durerea după detartraj este accentuată. Dacă durerea nu cedează la medicamente, sensibilitatea şi inflamaţia gingiilor se menţin zilele următoare, pacientul trebuie să revină în cabinet şi să facă cunoscută această situaţie meperiaj profesionaldicului dentist. Intervenţia de detartraj este finalizată printr-un periaj profesional cu paste abrazive care are rolul de a îndepărta orice urmă de tartru şi placă bacteriană, şi de a lustrui suprafaţa dinţilor. Folosirea acestor paste abrazive poate contribui la creşterea sensibilităţii dentare, însă aceasta are un caracter pasager. Pentru a grăbi vindecarea inflamaţiei gingivale şi a preveni ulterioarele depuneri de tartru se recomandă pacientului utilizarea la domiciliu a apelor de gură cu clorhexidină. După efectuarea periajului profesional dinţii capătă o culoare mai albă, un aspect sănătos şi atrăgător care cu siguranţă vă va face să reveniţi în 6 luni la detartraj!