Pentru studenti Stomatologie, Profesionisti, Tehnologii si dispozitive Stomatologice

Dispozitivul prophy jet

 Prophy JetDispozitivul prophy jet este un aparat modern folosit in stomatologie, care ajută la o curăţare excelentă a suprafeţelor dentare, chiar şi în zonele cele mai greu accesibile.  Este alcătuit dintr-o piesă de mână de diferite forme, conectată la furtunul unitului dentar. Este un mecanism special conceput pentru a îmbunătăţi tratamentele profilactice. Datorită modului în care funcţionează, acest dispozitiv nu produce nici un fel de durere, ba chiar uneori o senzaţie plăcută, benefică nu doar dinţilor, ci şi gingiei, prin stimularea acesteia. Nu are efect abraziv asupra dinţilor iar rezultatele  apar mult mai rapid decât în cazul periilor convenţionale.

      Cum funcţionează acest dispozitiv :

  • Dispozitivul air flow eliberează un jet sub presiune printr-un orificiu de la capătul piesei de mână. Jetul eliberat este un mix de aer, jet de apă (de temperaturi reglabile) şi bicarbonat de sodiu (de obicei cu diferite arome). Aplicat pe suprafeţele dentare, acest jet îndepărtează eficient placa bacteriană, depunerile si petele de pe dinţi, etc. De notat este şi faptul că tratamentul cu acest dispozitiv nu are natură chimică, astfel că riscul de arsuri sau iritaţii nu există.
  • Jetul sistemului air flow este capabil să pătrundă în cele mai mici spaţii interdentare, având astfel o acţiune eficientă pe toate suprafeţele dintelui.

      Cum ajută dispozitivul air flow ?

  • Prin jetul său puternic, acest dispozitiv îndepărtează cu uşurinţă filmul subţire de placă bacteriană ce se formează continuu pe suprafeţele dentare şi pe gingia din jurul dintelui.
  • Se pot îndepărta în totalitate petele sau coloraţiile nedorite de natură extrinsecă (cafea, vin roşu, tutun, bacterii cromogene, etc). Se foloseşte dispozitivul air flow în acest scop atunci când sunt întâlniţi pacienţi cu dinţi sensibili sau cu strat de smalţ subţire care nu ar suporta tratamente uzuale de detartraj sau albire dentară. În plus, se pot îndepărta pete interdentare, pastele şi periuţele abrazive neavând acces în aceste zone.
  • Se pot curăţa/sabla boturile înaintea cimentării definitive.Prophy Jet
  • Prin îndepărtarea plăcii bacteriene se reduce riscul apariţiei cariilor dentare, a gingivitelor sau a bolilor parodontale.
  • Este ideal pentru igienizarea aparatelor dentare şi a suprafeţelor dentare din vecinătatea aparatelor dentare. Se poate folosi şi pentru igienizarea suprafeţelor dentare înaintea aplicării bracket-urilor.
  • Jetul aplicat pe gingiile peridentare stimulează circulaţia de la acest nivel, avand astfel efect benefic pentru pacienţii predispuşi la boli parodontale.
  • Se poate folosi ca măsură de igienizare, înaintea tratamentelor de fluorizare şi sigilare a şanţurilor şi fosetelor.
  • Dă rezultate spectaculoase în îndepărtarea tartrului nicotinic şi este foarte util pentru curăţarea eficientă a lucrărilor fixe.

Verifica aici aparatele prophy-jet air-flow propuse de Doctorul de Dinti:

Prophy jet corp plastic – conexiune Midwest 4 gauri sau Borden 2 gauri, diverse culori

Prophy jet corp inox – conexiune Midwest 4 gauri sau Borden 2 gauri

Este indicat ca igienizarea cu un astfel de dispozitiv să se realizele periodic, la un interval de 3–4 luni, dar şi în funcţie de fiecare caz în parte. După cum am mai discutat, procedura este lipsită de orice fel de risc şi nu are niciun fel de efecte secundare asupra gingiilor şi dinţilor. În plus, datorită aromelor cu care vine însoţit de obicei mixul din jetul dispozitivului air flow, pacienţii vor rămâne cu un gust proaspăt , plăcut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *