Afectiuni si tratamente, Pacienti, Totul despre aparatul dentar

Disjunctorul maxilar (palatinal)

Disjunctorul sau dilatatorul palatinal este un dispozitiv conceput pentru a folosi tratamentelor ortodontice, care au scopul de a alinia dinţii pe arcadă într-o poziţie fiziologică şi de a stabili o relaţie de ocluzie corectă  între cele două arcade maxilare. Acesta este un aparat metalic sau acrilic care se fixează de premolarii şi molarii superiori cu ajutorul unor inele metalice cimentate pe dinţi. Rolul disjunctorului este acela de a dilata maxilarul. Partea sa activă este șurubul central (poziţionat în centrul gurii) care va fi activat de către medic şi apoi de către pacient sau părinţi o dată sau de două ori pe zi timp de câteva săptămâni, în funcţie de planul de tratament conceput de către medicul ortodont.disjunctor palatinal

Care sunt indicaţiile utilizării disjunctorului maxilar?

  • Maxilarul superior îngust în comparaţie cu maxilarul inferior, compresia de maxilar.
  • Incongruența dento-alveolară pe maxilarul superior: dinţi mari şi spaţiu insuficient                       pentru alinierea lor fiziologică, ceea ce determină înghesuri.
  • Probleme de ocluzie, ocluzie încrucişată.
  • Probleme respiratorii.

Cum acţionează disjunctorul maxilar?

Mecanismul de acţiune al disjunctorului constă în îndepărtarea, puţin câte puţin, a celor 2 jumătăţi ale bolții palatine, în spaţiul format având loc depunerea osoasă. Pe măsură ce şurubul este învârtit, el va acţiona pe dinţii laterali superiori şi aceştia vor transmite forţa celor două oase maxilare, realizându-se astfel dilatarea. Apariţia unei diasteme (strungăreaţă) între incisivii centrali superiori este un semn al eficienţei dilatării. Pot apărea modificări fizionomice semnificative, mai uşor de observat la persoanele slabe. Când medicul ortodont consideră spaţiul format suficient pentru alinierea dinţilor el va înceta activarea şurubului.

disjunctor aparatDe acum aparatul va mai fi menţinut câteva luni (4-6 luni), timp necesar depunerii de os nou prin procesul de osteogeneză în spaţiul  creat. După îndepărtarea disjunctorului, majoritatea pacienţilor au nevoie de tratament ortodontic cu aparat dentar fix pentru obţinerea ocluziei şi aspectului estetic dorit. Se poate recurge la un aparat vizibil pe faţa vestibulară a dinţilor sau un aparat incognito, ataşat pe faţa linguală.

 Care este vârsta ideală pentru acest tratament ortodontic?

Pentru ca dilatarea maxilarului să poată fi realizată cu uşurinţă trebuie ca sutura medio-palatină să nu se fi osificat în totalitate. Iată de ce dilatatorul este indicat a se folosi înainte de încetarea creşterii, adică înainte de aproximativ 13 ani la fete şi 15 ani la băieţi. Expansiunea maxilarului se obţine mai uşor şi cu rezultate durabile dacă aparatul este utilizat în copilărie. Dacă pacientul a depăşit această vârsta, dar are nevoie de un astfel de tratament ortodontic, el va fi supus înainte unei intervenţii chirurgicale pentru a elibera sutura medio-palatină în câteva puncte. Aprecierea stadiului de osificare al pacientului este, aşadar, de o importanță incontestabilă pentru începerea tratamentului.

Cât de incomod este şi ce neplăceri poate cauza pe durata purtării?

Ca orice alt lucru care nu aparţine corpului nostru şi pe care începem să îl purtăm şi disjunctorul maxilar poate cauza în primele zile după aplicare o serie de evenimente neplăcute precum:

  • O stare de disconfort care variază de la un individ la altul şi care dispare după câteva zile de purtare.
  • Dureri la nivelul dinţilor pe care sunt ataşate inelele metalice, care pot fi însoţite de cefalee şi care se accentuează la învârtirea şurubului central. Se pot administra diverse antialgice pentru a face durerea suportabilă.
  • Dificultăţi în masticaţie şi vorbire, care pot fi stânjenitoare, dar care nu trebuie să  descurajeze pacientul.
  • Hipersalivatie şi uneori chiar leziuni ale limbii din cauza barelor metalice din care este confecţionat dispozitivul.
  • Senzaţie de tensiune la nivelul dinţilor şi maxilarelor ori de câte ori se activează şurubul pentru stimularea dilatării.

disjunctorPe durata purtării dispozitivului un alt aspect foarte important de care trebuie să ţinem seama este igiena orală. După fiecare masă trebuie să curăţăm resturile alimentare care au pătruns între aparat şi cerul gurii, altfel ne vom confrunta cu iritaţii ale mucosei şi mirosuri neplăcute. Trebuie să realizăm un periaj minuţios al inelelor metalice şi suprafeţelor unde aparatul intra în contact cu gingia, pentru a preveni acumularea plăcii bacterine şi apariţia gingivitei, infecţiilor. Va trebui să limităm consumul alimentelor lipicioase ( bomboane, caramele, guma de mestecat) care se desprind cu greu de aparat şi a celor dure (unele fructe crude, migdale, alune) care îl pot deteriora.

Pe perioada activării este important să respectaţi controalele medicale săptămânale, şi pentru orice problemă pe care o întâmpinaţi (desprinderea aparatului, dureri insuportabile care nu cedează la antialgice)  să vă adresaţi medicului ortodont, singurul care cunoaşte cazul dumneavoastră, deci în măsură să vă ajute şi să vă sfătuiască.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *