Pentru studenti Stomatologie, Profesionisti

Diagnosticul cariilor fara radiografia dentara

Diagnosticul cariilor fara radiografia dentara

Medicina dentară a evoluat de-a lungul timpului extrem de mult, atât din punct de vedere tehnic, estetic, al materialelor folosite, dar şi al sistemelor auxiliare folosite pentru diagnosticul şi tratamentul diferitelor afecţiuni, astfel că în zilele noastre se fac eforturi mari pentru a se ajunge la stadiul de medicină dentară non-invazivă.

Dacă până acum, pentru a avea o privire de ansamblu în vederea diagnosticării şi apoi tratamentului cariilor dentare, practicienii aveau nevoie de studiul unei radiografii dentare, se pare că în zilele noastre, cercetătorii de la Universitatea din Munchen au gasit o alternativă non-invazivă pentru această tehnică, şi anume folosirea tehnicii transiluminării cu raze near-infrared (NIR)(lumină cu lungimea de undă de 780 nm în locul radiaţiilor ionizante).DIAGNOcam_karies

Această tehnică înlocuieşte metoda clasică, radiografiile, care supun pacienţii la un flux de radiaţii ionizante, oferind o imagine clară, la calitate înaltă, asupra structurilor dentare şi asupra leziunilor carioase (şi nu numai) pe care acestea le pot avea. Structurile dentare permit pasajul luminii, iar leziunile apar ca nişte zone întunecate, bine delimitate. Aparatul se introduce intraoral, se fixează pe fiecare dinte în parte, iar imaginea se proiectează şi se vede direct pe un monitor, în timp real, făcând mult mai facilă diagnosticarea.

Studiile realizate pe dinţii permanenţi au arătat imagini clare asupra cariilor proximale, mai greu de identificat la examenul clinic, ce au putut fi tratate printr-o metodă non invazivă. Pentru un diagnostic mai clar, şi pentru confirmarea faptului că imaginea transmisă de acest aparat este una clară, unor pacienţi li s-au solicitat şi radiografii bitewing, şi în 99% din cazuri rezultatul a fost acelaşi, dovada că această tehnică este una utilă iar imaginile sunt valide.

Pe imagini se pot vedea demineralizările de la nivelul smalţului, joncţiunii smalţ-dentină, dentinei, din zonele proximale şi ocluzale, de la nivelul şanţurilor şi fosetelor, la calitate foarte bună şi în timp real.

diagnocam

Examinând rezultatele, se poate spune că această tehnică de diagnosticare este echivalentul radiografiilor bitewing pentru afecţiunile dentinei din zonele proximale, lucru remarcabil deoarece această tehnică nu foloseşte radiaţiile ionizante, care expun pacientul, deci este posibil diagnosticul cariilor fara radiografia dentara

 De asemenea, prin această metodă, afecţiunile structurilor dentare pot fi monitorizate şi ţinute sub control, pentru ca pacientului să i se ofere un tratament cât mai eficient şi mai puţin invaziv.

Deşi costurile acestui aparat sunt ridicate, eficienţa acestuia se face remarcată, lucrând în avantajul pacientului, căruia i se oferă servicii de cea mai înaltă calitate.

Diagnosticul cariilor fara radiografia dentara

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *