Lumea, în general, devine din ce în ce mai dependentă de tehnologie iar sfera stomatologiei nu putea face excepţie. Pentru a ţine pasul cu ultimele tipuri de tratamente trebuie, obligatoriu, să se ţină cont de ultimele  aparate  şi tehnologii apărute în domeniu. Acestea sunt menite să îmbunătăţească calitatea şi durata tratamentului  şi să uşureze munca medicului. Este bine ştiut că un medic care nu tine pasul cu evoluţia tehnologiei din domeniul său poate fi considerat un clinician depăşit, succesul acestuia fiind compromis. Articolul despre apex finder vine in intampinarea practicienilor in continua dezvoltare.

Ce este un apex finder  ?

apex finderDespre apex finder stim ca este un dispozitiv electric menit să vină în ajutorul tratamentelor din câmpul de activitate al endodonţiei. Încă de la apariţia sa, acest aparat a avut potenţialul de a revoluţiona aceste tipuri de tratamente, iar motivul este uşor de înţeles. Rădăcinele dinţilor sunt cunoscute pentru complexitatea lor anatomică. Până la apariţia acestor aparate tratamentul de canal era realizat “orbeşte” singura modalitate prin care se putea verifica calitatea tratamentul fiind radiografiile. Acestea din urmă necesită timp şi nu se pot realiza la fiecare pas al tratamentului.

Cel mai mare plus cu care vine însoţit acest dispozitiv este  posibilitatea de a măsura cu exactitate lungimea canulului unei rădăcini dentare. Având în vedere că principalul criteriu cu ajutorul căruia se determină reuşita unui tratament endodontic este obturarea canalului până la nivelul apexului ( vârful ) rădăcinii se poate înţelege cât de mult vine în ajutor un apex finder. Un alt motiv pentru care majoritatea dentiştilor îl consideră indispensabil este legat de faptul că foramenul apical ( locul de deschidere a canalului radicular) nu coincide în multe cazuri cu apexul acelei rădăcini. Se elimină astfel posibilitatea unui tratament incomplet, care ar putea atrage alte complicaţii.

Poate fi deosebit de util atunci când forma şi orientarea rădăcinilor dentare nu se pot observa clar pe radiografii sau atunci când nu se ştie dacă a avut loc o perforaţie. Ideal, preparaţia canalului radicular se va temina la joctiunea dintre parodonţiu şi rădăcină dentară iar aceasta nu poate fi determinată precis decât cu un asemenea dispozitiv.

Cum funcţionează apex finderul ?

Vârful rădăcinii (apexul) are o rezistenţă specifică la curent electric, iar acest lucru se măsoară cu o pereche de electrozi care sunt ataşaţi de buze (de obicei)  şi la un câmp endodontic.

despre apex finderAcest dispozitiv funcţionează conform teoriei de rezistenţă a curentului electric. De la punctul “ac” (vezi în imagine) la punctul “apex” există o rezistenţă “R”. În timp ce acul dispozitivului merge din ce în ce mai adânc spre apex, “R” devine tot mai mic, prin circuitul de curent, acest lucru în continuă schimbare se va reflecta pe ecranul aparatului. Când se va apropia de punctul “apex”, “R” va deveni cea mai mică. În acest moment va apărea un mesaj  sonor de la dispozitiv, cu scopul de a înştiinţa că “acul” nu trebuie să meargă mai adânc.   În afară de avertizări sonore, pe ecranul dispozitivului sunt afişate diferite grafice sau desene care indică forma şi direcţia rădăcinii şi relaţia apexului dentar în raport cu acul de obturaţie.

Cu toate că mulţi producători declară că produsele lor funcţioneaza în orice mediu, este recomandat ca rădăcina să fie perfect uscată înainte.

Despre apex finder