Pacienti, Profilaxie dentara

Cum influenteaza consumul de zahar sanatatea orala

zaharul si sanatatea oralaAlimentele sunt compuse din 5 principii nutritive: proteine, lipide , vitamine , minerale şi glucide/carbohidraţi ( zahăr). Bacteriile care produc caria se hrănesc cu zahăr şi scad ph-ul salivei generând aciditate. Această aciditate demineralizează smalţul dentar slăbindu-i rezistenţa împotriva atacului carios. Cu alte cuvinte , în mediul acid smalţul se dizolvă permiţând bacteriei responsabile de apariţia cariei să pătrundă în dinte. Asftel consumul frecvent şi în cantităţi mari de carbohidraţi contribuie la dezvoltarea cariilor dentare printr-un ph acid. Studii au demonstrat că produsele rafinate determina apariţia cariilor. Comparativ cu perioadele în care produsele alimentare erau nerafinate sau mai puţin rafinate, astăzi incidenţa cariei este într-o continuă creştere. Deasemenea cercetătorii au demonstrat statistic că în ţările cu consum scăzut de glucide, frecvenţa cariei este mult diminuată.
Produse pe care medicii vă recomandă să le evitaţi :

  • băuturi carbogazoase, pentru că ele conţin acid citric, ascorbic , fosforic, dioxid de carbon şi zahăr cu rolul de conservant şi amplificator de gust. Acestea nu numai că determina apariţia cariilor dar extrag şi calciul din oase
  • băuturi energizante pentru sportivi
  • sucuri care conţin acid citric
  • sucuri naturale de portocale , grapefruit, lămâie
  • ceai de fructe
  • murături
  • tablete de vitamina C , aspirina
  • alimente moi sau lipicioase dulci sau produse de patiserie care pătrund în spaţiile interdentare, fermentează şi favorizează apariţia cariilor
  • alimente foarte reci sau fierbinţi pentru că generează fisuri la nivelul smalţului ce constituie o poartă de intrare a bacteriilor în dinte.

Băuturile carbogazoase consumate frecvent produc eroziune dentară. Eroziunea dentară reprezintă pierderea smalţului că urmare a aciditiatii în lipsa bacteriilor. Acestea apar că nişte godeuri la baza dintelui spre gingie fiind inestetice şi determinând sensibilitatea dinţilor eroziune dentaraPrimul pas pentru a preveni apariţia cariilor este dieta. O dietă bogată în fructe şi zarzavaturi stimulează secreţia de salivă şi prin duritatea lor realizează autocurăţire ( morcovi, măr, etc). Brânzeturile cresc ph-ul cavităţii bucale, de aceea se recomandă a se consumă la sfârşitul meselor. E bine să se folosească pastă de dinţi cu fluor de 2 ori / zi, să se limiteze consumul băuturilor acidulate şi a alimentelor dulci între mese şi niciodată nu va spălaţi pe dinţi imediat după consumul de alimente acide. Aşteptaţi minim 30 de minute pentru că aşa cum spuneam acidul determină nişte mici găurele în smalţul dentar şi prin peraj noi nu facem altceva decât să împingem aceste bacterii în interiorul dinţilor. Consumaţi sucurile carbogazoase şi cele acide cu paiul, astfel contactul lichidului cu dinţii dumneavoastră este mult diminuat şi riscul de eroziuni şi carii se micşorează. Discutaţi cu medicul dentist despre identificarea alimentelor acide, despre schimbarea obiceiurilor precum consumul de carbogazoase înainte de culcare şi sfaturi personalizate pentru sănătatea dinţilor dumneavoastră.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *