Scurt Istoric

În anii ‘90, pentru prima oară în istorie, companiile din Statele Unite au investit mai mult în echipamente de calcul şi de comunicaţie decât în bunurile propriu-zise.

Acest moment a fost considerat unul de cotitură, ce a marcat trecerea din Era Industrială în Era Informaţională la nivelul economiei globale.

Calculatoarele şi echipamentele de comunicaţie reprezintă infrastructura noii economii, iar internetul reprezintă mediul de comunicare preferat, expresia uniunii fericite a celor doi vectori.

S-a deschis astfel drumul pentru incredibila dezvoltare mondială petrecută la graniţa dintre milenii. Din acel moment, internetul înseamnă evoluţie!

Pilonii Promovarii Online

Este cel mai important website de socializare din lume, a reusit intr-un timp relativ scurt sa revolutioneze modul in care suntem conectati iar numarul de utilizatori activi este cu adevarat impresionant. Astazi, o pagina de Facebook este un must have pentru orice manager de clinica sau cabinet stomatologic insa simpla ei existenta nu garanteaza succesul unei campanii de promovare online.

Este cel mai folosit motor de cautare online. Luand in calcul varietatea de servicii oferite  putem remarca cu usurinta pozitia fruntasa pe care Google o ocupa in tot ceea ce insemna mediu online. Orice proces de informare online incepe cu un search, Google a inteles asta si a incercat sa perfectioneze acest serviciu punand la dispozitie diferite modalitati de expunere preferentiala in rezultatele cautarilor.

    

logo web xxxx

Website-urile ofera posibilitati nelimitate de prezentare a serviciilor oferite. Un website bine construit din punct de vedere estetic si functional ar trebuit sa inspire incredere si profesionalism, sa joace rolul unei carti de vizita online pentru clinica sau cabinetul respectiv. Reprezinta sediul virtual al activitatii dumneavoastre si pote fi extrem de util atunci cand dorim sa ne mentinem pacientii informati.

Cand vine vorba de promovare online in stomatologie aceste trei elemente joaca roluri aparte, folosite corespunzator vor furniza plusul de expunere necesar unei clinici moderne.

Modul in care le putem adapta pe fiecare managementului stomatologic va este oferit de www.doctoruldedinti.info
 

In Acelasi Pas Cu Evoluţia Stomatologiei

Acum, peste 70% dintre persoanele care suferă de o afecţiune dentară caută informaţii online despre posibile planuri de tratament potrivite cazului lor 

Internetul Oamenilor

schema promovare stomatologieConsiderat de multă lume una dintre cele mai importante invenţii din toate timpurile, internetul, această „lume paralelă” cu care fiecare dintre noi stabilim legături din ce în ce mai strânse, a reuşit să propulseze la un nivel neimaginat libertatea, schimbul de informaţie, comunicarea şi multe alte aspecte importante ale vieţii noastre printr-o utilitate incredibilă.

În plină dezvoltare, mai ales în România, unde se estimează că doar 50% din populaţie foloseşte regulat internetul pentru a obţine informaţii, ne putem imagina cu uşurinţă ce influenţă are acum şi va avea în continuare internetul în vieţile noastre din următorii ani.

Indiferent de domeniul în care activezi, acum ai la îndemână o infinitate de informaţii uşor accesibile şi posibilităţi de dezvoltare personală sau colectivă. Ca în oricare alt domeniu sau industrie, această unealtă se poate potrivi ca o mănuşă şi in stomatologie. Fie că eşti la început de drum şi faci primii paşi în stomatologie, fie că eşti deja un medic consacrat, că suferi de o afecţiune dentară şi ai vrea să ştii la ce să te aştepţi înainte să calci pragul unui dentist, ai totul la îndemână, trebuie doar să ştii să cauţi.

Date Statistice

In acest moment, la nivel global sunt estimati aproximativ 5 miliarde de utilizatori ce folosesc internetul in mod regulat, Statele Unite aflandu-se in fruntea acestui clasament cu aproximativ 15 %, urmate de China cu 12 % si Japonia cu 7%.

Pentru Romania, statisticile arata un numar de utilizatori in continua crestere: daca in anul 2004, 20% din totalul populatiei era „conectata”, acum aproximativ 50% dintre romani sunt activi in aceasta arie, iar aceasta rata pare sa            creasca mai rapid ca niciodata.

Putem spune ca am devenit cu adevarat o societate informatizata, internetul facand parte din viata noastra, influentand-o in mod continuu.

google-search

Cum Folosesc Google Pentru A-mi Promova Clinica

Facilitarea şi eficienţa căutării au fost duse la rang de artă de către cei care au dezvoltat  motoarele de căutare online , precum Google, considerat în acest moment piesa de bază a internetului, fiind primul aspect pe care îl vom lua în discuţie privind  promovarea online în stomatologie.
 • Motor de cautare online
 • Tipuri de rezultate ale cautărilor
 • Strategie de promovare intim adaptată stomatologiei
Astăzi, orice proces de informare online începe cu o simplă căutare pe google iar rezultatele sunt mai mult decât satisfăcătoare de fiecare dată. Cu alte cuvinte, primul pas spre informaţie, indiferent de domeniu este astăzi un search pe site-ul/motor de căutare Google. Acelaşi prim pas spre informaţia dorită îl fac şi zecile de mii de persoane care caută zilnic informaţii despre tratamente sau afecţiuni stomatologice, preţuri aferente tratamentelor, soluţii estetice pentru cazul lor, medici de încredere în oraşul lor, clinici moderne etc.

Google a înţeles asta şi a încercat să perfecţioneze acest serviciu punând la dispoziţie diferite modalităţi de expunere preferenţială în rezultatele căutărilor. Astfel a luat naştere sistemul prin care google plasează în primele rezultate ale căutărilor anunţuri promovate contra cost. Rezultatele afişate de google în urma unei căutări sunt, pe scurt, de 2 tipuri:

Google It !

Stomatologia se afla din ce in ce mai des printre cuvintele cautate pe Google

Doctorul De Dinti

Peste 20000 de persoane acceseaza lunar site-ul nostru, 70% dintre acestia ajung la noi prin Google.

Rezultate Promovate Contra Cost

pacient la stomatologPresupune plata unei sume de bani per afişarea unui anunţ cu clinica/cabinetul respectiv în pagina rezultatelor oferite de google pentru un anumit set de cuvinte căutate precum „stomatolog”, „implant dentar”, „cabinet stomatologic” etc. Acestea sunt rezultatele care apar în primele 2-3 poziţii ale căutărilor.

Google AdWords are la bază un principiu relativ simplu, dar modul în care funcţionează sistemul este unul foarte complex iar rezultatele nu sunt cele dorite dacă acest tool nu este bine adaptat nevoilor noastre. Să presupunem că dorim să ne promovăm clinica în acest fel; asta ar presupune o analiză din care să rezulte clar concurenţa pe anumite seturi de cuvinte şi potenţialul campaniei de promovare vizavi de potenţialul serviciilor oferite de noi ca apoi sa se realizeze un buget si in cele din urma sa fie pusa in aplicare din punct de vedere tehnic.  

Permite o expunere imediată, preferenţială, in primele rezultate ale cautărilor in funcţie de o gamă de cuvinte cautate ce poate fi bine planificată. Reprezintă o soluţie ideală in domeniile axate pe vanzări.
Tarifele sunt de genul per/click ceea ce garantează doar vizita pe site-ul clinicii dar nu neapărat si un potenţial pacient. O campanie publicitară de genul se realizează în general cu ajutorul unei firme de specialitate si presupune costuri ridicate datorită gamei variate de cuvinte necesare unei clinici cu practică specializat interdependentă şi competiţiei ridicate pe anumite seturi de cuvinte cheie. Rezultatele pe termen scurt sunt satisfacatoare însă nu oferă o soluţie de lungă durată, o expunere constantă, iar preţurile la care se poate ridica, repulsia internauţilor pentru “produse expuse cu forţa”, aplicaţiile ad-block (care blochează toate reclamele dintr-un browser) şi multe alte aspecte fac ca acest sistem de promovare să nu fie unul complet când vine vorba de stomatologie.

Rezultate Afişate „Organic”

dentist la microscopAceste rezultate sunt afişate imediat sub cele plătite si reprezintă rezultatele cautării propriu-zise şi nu un anunţ promovat într-un mod preferenţial de google. Apar într-o ordine anume, în funcţie de o sumă de criterii pe care google le ia în calcul cu ajutorul unor algoritmi de analiză a tuturor website-urilor existente.

Sunt luate in considerare: conţinutul si vechimea site-ului, numărul postărilor cât şi calitatea acestora, numărul de pagini ale site-ului, structura acestora, numărul de cuvinte din fiecare pagină, relevanţa informaţiei din text, legăturile externe către site şi o mulţime de alte lucruri. Optimizarea unui website încât sa apară printre primele rezultate „organice” ale unei cautări poarta denumirea de SEO (search engine optimization) şi, implică, printre altele, un website foarte bine construit din punct de vedere tehnic şi foarte mult conţinut.

Odată ce site-ul nostru este clasat în primele rezultate „organice” ale cautării google este garantată o expunere constantă şi de lunga durată fără un buget de întreţinere a acestei poziţii. Lasă utilizatorului, celui care caută, o impresie mai naturală, drept urmare şi un plus de încredere ce poate influenţa decizia acestuia. Criteriile după care google afisează aceste rezultate obligă existenţa unor pagini bine construite, bogate in text, ceea ce poate reprezenta şi o modalitate excelentă de educare a potenţialilor pacienţi.  
Implică în primul rând existenţa unui website foarte bine clădit din punct de vedere tehnic si funcţional, activ, cu postări periodice, deci o echipe de editori. Conţinutul acestui site trebuie construit după anumite reguli sau, mai bine spus sugestii, propuse de google, care joacă si rolul de principii ce stau la baza SEO (search engine optimization), asadar va fi nevoie indiscutabil şi de suportul strategic al un specialist SEO. Aceste reguli propuse de google sunt extrem de multe şi destul de greu de urmat, un site de genul se construieste în timp şi trebuie constant adaptat la fiecare schimbare pe care o fac cei de la google în algoritmii de indexare/afişare a website-urilor.

 

Solutia Ideala

In cazul google ar fi un website construit din multe pagini cu continut informativ, clasate printre primele locuri ale cautarilor google. Cum acest lucru este greu de realizat intr-un domeniu precum stomatologia, noi va putem oferi unul :

Afla Mai Multe

Sistemul de promovare online pentru clinici oferit de www.doctoruldedinti.info

se bazeaza pe 500+ astfel de pagini care aduna peste 20000 de cititori unici lunar. Aceste pagini sunt foarte bine clasate, 70% dintre cititori nostri ajungand pe site prin intermediul google.
Afla Mai Multe

Facebook

 

Primul Pas

O pagină de facebook asociată activităţii noastre este astăzi un must have, iar like-urile au devenit un fel de garanţie a calităţii oferite şi a încrederii primite. Dacă primul pas, şi anume crearea unei pagini este relativ simplu, promovarea unui cabinet stomatologic prin intermediul acestei pagini este un alt subiect complex ce va fi tratat în cele ce urmează. Următorul pas intr-o ordine cronologică ar fi expunerea acestei pagini unui anume public. Si facebook propune un sistem de expunere contra cost.
 • Like-uri pentru pagina respectiva
 • Expunere mai mare a paginii
 • Expunere mai mare a unui post anume
Chiar dacă asta atrage atenţia iniţial, nu doar numărul like-urilor contează ci şi “calitatea” lor. Adevăratele like-uri, sau cele care contează în scopul promovării online, sunt cele primite în mod natural iar cele „cumpărate” contează mai puţin cand vine vorba de apreciere reala si mai mult pentru o impresie iniţială bună. Însăşi algoritmii de selecţie spre prezentare sau sugestie a posturilor cu adevărat valoroase folosite de facebook ocolesc like-urile primite drept urmare a promovării postării sau paginii  respective contra cost, mai ales atunci când fondul alocat este epuizat. O pagină inactivă pe termen lung devine „invizibilă” imediat ce bugetul alocat unui număr de like-uri sau de afişări este epuizat.

O soluţie mai potrivită stomatologiei de a adună like-uri valoroase care să însemne în acelasi timp şi o expunere mai mare ar putea fi, de exemplu, o serie de posturi din partea acestei pagini cu scop educativ pentru pacientii actuali sau potenţialii pacienţi. Considerăm o soluţie mai potrivită educarea pacienţilor cu ajutorul acestui “conţinut” informativ expus în posturi pe facebook decât o simplă campanie publicitară de expunere a ofertei prin facebook. Ca si in cazul google, continutul joaca un rol extrem de important insa pe Facebook acest continut nu este in mod obligatoriu creat de noi, totul se impartaseste printr-un simplu „share” aici.

 

Exemple De Continut 

 • O postare de calitate a unei pagini de clinică stomatologică poate fi o informaţie despre importanţă profilaxiei, igienă dentară, sănătate orală, estetică dentară etc. 
 • Un alt exemplu de postare de calitate poate fi pe Facebook şi o simplă poză reprezentativă, pe aceleaşi teme, cu mesaje care să amintească despre importanţă periajului dentar de noapte sau scurte informaţii de genul „Ştiai că?”
 • Cazuri clinice cu rezultate impresionante, prezentate într-un mod cât mai succint, care să nu inspire teamă.
 • Poze cu personalul clinicii împreuna cu pacienţi şi poveşti scurte despre problemele lor dentare
 • Poze în care personalul a participat la acţiuni de caritate sau educative, sau orice alt eveniment la care unul sau mai mulţi membri ai echipei au participat: programe de formare, cursuri de specializare etc.

Pentru continut de calitate pe facebook zilnic just Like us 

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/doctoruldedinti.info?ref=tn_tnmn” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=400″” responsive=”1″ show_faces=”1″ show_stream=”1″ hide_cover=”0″ small_header=”1″ hide_cta=”1″ locale=””]

 

logo web xxxx

 

Rolul Unui Website

Următorul element, la fel de important ca Facebook sau Google, este un website impecabil de prezentare a clinicii. Să presupunem că am ajuns în punctul în care unul dintre rezultatele căutării google este un anunţ cu clinica noastră: practic, serviciul oferit de google a funcţionat până aici, ei făcandu-si treaba şi anume evidenţierea in fata celui care caută. De aici înainte, factorul încredere poate fi câştigat doar printr-un website care inspiră asta.

Din acest punct succesul promovării online depinde doar de modul în care îi prezentăm „căutătorului” serviciul pentru care a ajuns pe site-ul nostru, iar acest lucru este imposibil de realizat fără un website extrem de bine pus la punct, care să prezinte concis oferta, să aibă un design ireproşabil, uşor de navigat şi nu în ultimul rând, să inspire încredere şi profesionalism prin transparenţă. Este imposibil de definit cu exactitate ce este un website tocmai pentru că poate fi construit încât să funcţioneze în slujba unui număr infinit de idei, roluri sau servicii.