Afectiuni si tratamente, Pacienti, totul despre boala parodontala

Cresterea anormala a gingiilor sau hiperplazia gingivala

 hiperplazia gingivalaCreşterea anormală a gingiilor, în termeni medicali-Hiperplazia Gingivală– este o afecţiune care apare din cauza multiplicării anormale a celulelor ţesutului gingival determinată de diverşi factori. De obicei, gingia este inflamată şi roşie. Hiperplazia gingivală determină creşterea în volum a gingiilor şi sensibilizarea lor cu apariţia sângerărilor, iar în cazurile cele mai grave dinţii pot fi acoperiţi în totalitate de gingie. Pe măsură ce gingia creşte, nu mai permite efectuarea unui periaj corect, astfel crescând şi riscul apariţiei cariei dentare. Netratată, hiperplazia gingivală determină apariţia infecţiilor orale şi apariţia problemelor parodontale.

Care sunt cauzele hiperplaziei gingivale?

Cauzele hiperplaziei gingivale sunt multiple. Igienă orală neadecvată, toxicitatea unor medicamente, bolile inflamatorii, bolile autoimune, bolile neoplazice(leucemia acută, leucemia monocitară), bolile metabolice, defectele genetice , fluctuaţiile hormonale, toate acestea determină inflamarea gingiilor care este însoţită de disconfort, dificultate în vorbire, sau chiar şi de halenă (respiraţia urât mirositoare).

periaj dentarIgiena orală precară este o cauză comună a hiperplaziei gingivale din cauza apariţiei plăcii gingivale, care determină inflamaţii la nivelul gingiei şi sângerări. Anumite medicamente pot, de asemenea cauza această afecţiune. Printre ele se numără imunosupresoarele(Ciclosporina), anticonvulsivantele folosite în tratamentul epilepsiei (Valproat, Fenobarbital, Fenitoina) şi blocantele canalelor de calciu folosite în tratamentul pacienţilor cu hipertensiune arteriă. Fenitoina şi Ciclosporina sunt cele mai cunoscute medicamente care determină apariţia plăcii bacteriene deoarece ele aderă la suprafaţa dinţilor. De asemenea anumite antidepresive şi antibiotice sunt implicate în creşterea gingiilor dar frecvenţa este mai redusă în acest caz.

Bolile sistemice cum ar fi virusul imunodeficienţei umane (HIV), diabetul, boala Crohn, precum şi leucemiile pot determina hiperplazia gingivală. Printre cauze se numără şi fluctuaţiile hormonale de la pubertate sau din timpul sarcinii, deficienţe ale anumitor vitamine (Vitamina C), dar şi purtarea aparatelor ortodontice care determină dificultăţi la periaj în anumite zone şi implicit depunerea plăcii bacteriene, de aceea medicii ortodonţi recomandă efectuarea unui periaj mai riguros sau chiar folosirea unor aparate cu apă la presiune ridicată ( dispozitivul airflow ) pentru o curăţare cât mai eficientă.

Cum prevenim şi cum tratăm hiperplazia gingivală?

Cea mai bună metodă este realizarea unui periaj corect şi complet. Folosirea apei de gură ce conţine clorhexidină scade riscul apariţiei plăcii bacteriene prin efectul său antiseptic. O altă metodă este efectuarea unui periaj profesional  în cabinetul de medicină dentară o dată la 3 luni, pentru distrugerea plăcii bacteriene.

air flowDacă hiperplazia gingivală este cauzată de utilizarea unor medicamente, este posibil ca oprirea tratamentului să nu fie utilă în cazul în care gingiile au crescut anormal pentru mult timp. Anumite medicamente, cum ar fi antibioticele sau antifungicele pot stopa creşterea. De asemenea, studii realizate în 2011 afirmă ca folosirea acidului folic are efect în tratamentul hiperplaziei gingivale determinată de administrarea de fenitoină.

În tratamentul hiperplaziei gingivale severe, cu creştere excesivă poate fi luată în considerare şi intervenţia chirurgicală care poate fi repetată în anumite cazuri pentru a fi cât mai eficientă.

Ceea ce este important de reţinut este faptul că indiferent de cauză, trebuie căutat cel mai bun tratament deoarece netratată, această afecţiune poate cauza probleme grave ale sănătăţii orale, conducând la carii dentare, afecţiuni parodontale ce pot duce la pierderea dinţilor sau chiar până la pierdere osoasă.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *