materiale stomatologice pentru studenti de la medicina dentaraÎn România, orice student beneficiază de subvenţionarea studiilor de maximum 6 ani din partea statului român, în condiţiile în care a obţinut un loc dintre cele bugetate puse la dispoziţie de fiecare universitate în parte. La medicină dentară, situaţia este similară, astfel încât un tânăr absolvent de liceu care în urma examenului de admitere este admis pe locurile bugetate (vezi lista articolelor legate de examenul de admitere le Medicină Dentară) are parte de studii superioare gratuite. În caz contrar, trebuie să achite contravaloare taxei de studiu stabilită de fiecare centru universitar ( 45/60/90 mil etc.), suma care rămâne constantă pentru o promoţie de studenţi, indiferent de modificări ulterioare ale taxei.

Dar de ce beneficiază, mai exact, un student admis pe locuri subvenţionate?

Aparent, procesul de învăţământ este gratuit şi, în funcţie de performanţa individuală a studentului, el este chiar recompensat cu o bursă de merit sau de studiu. Din păcate, lucrurile nu sunt chiar facile pentru un student la Medicină Dentară, deoarece facultatea nu le asigura studenţilor săi decât minimum de aparatură medicală necesară ( scaune stomatologice dotate precar şi  materiale expirate, în unele cazuri nici acestea). Restul consumabilelor sunt suportate direct de către student, din proriul buzunar, pentru a dispune de materialele şi intrumentele necesare şedinţelor de stagiu, cu care să îşi poată dezvolta cunoştinţele practice şi pentru a trata eventualii pacienţi,  profitând de îndrumarea cadrelor universitare.

Astfel, în funcţie de anul de studiu, studenţii sunt nevoiţi să scoată din buzunar sume considerabile pentru a-şi susţine propriul proces de învăţare şi educare medicală. Făcând o estimare superficială a costurilor necesare, un student poate cheltui în fiecare an de studiu universitar  sume cuprinse între  1500 şi 2000 RON.

instrumente stomatologice pentru studentiAvând în vedere cele de mai sus, este important ca proaspătul absolvent de liceu să analizeze bine suportul logistic şi educaţional oferit de diverse universităţi de profil din ţară, atât de stat cât şi private, deoarece autofinanţarea celor necesare unui act stomatologic de calitate poate egală, de multe ori, o taxă de studiu aparent covârşitoare, iar studenţii deja prinşi în această situaţie să fie informaţi cu privire la posibilităţile de a economisi bani prin achiziţionarea celor necesare la preţuri cât mai mici.

Vom încerca să venim în ajutorul studenţilor prin deschidera acestui topic legat de costurile materialelor didactice necesare şi locurile de unde acest tip de materiale şi instrumente stomatologice pot fi achiziţionate la preţuri rezonabile. În acest sens vom încerca să evaluăm mai exact costurile necesare fiecărui student de la medicină dentară.

Va invităm să ne împărtăşiţi cât v-a costat pe voi (studenţii) fiecare an de facultate şi de unde v-aţi achiziţionat cele necesare stagiilor de practică. Mă refer aici la freze dentare, piese de mâna ( contra-unghi, turbine), dinţi de acrilat, modele “fantomă” şi orice alte materiale necesare.