Afectiuni si tratamente, Pacienti, Tratamente dentare

Complicatiile postchirurgicale

Complicaţiile rezultate după chirurgia periodontală pot fi reduse substanţial prin       respectarea  instrucţiunilor postoperatorii, acordate de către medic atât scris cât şi oral. Monitorizarea atentă a pacientului în timpul perioadei postoperatorii este foarte importantă pentru interceptarea problemelor de urgenţă precum cele pe care le vom discuta. Toothache


Durerea
postoperatorie trebuie luată în calcul în cazul tuturor manoperelor efectuate sub control anestezic şi mai ales în cazul manoperelor chirurgicale osoase, despre care se crede că generează un discomfort mărit, spre deosebire de cele efectuare asupra părţilor moi.
Ca măsuri de prevenire, la sfârşitul manoperelor se va injecta anestezic aditional, ţinându-se cont de cantitatea administrată anterior pentru a nu se depăşi doză maximă. Se pot prescrie şi medicamente cum ar fi analgezicele obişnuite în cazul manipulărilor tisulare minore sau antiinflamatoarele nesteroidiene în cazul manoperelor care genereala o durere mai severă.

Hipersensibilitatea suprafeţei radiculare este o complicaţie tranzitorie a stării de îmbolnăvire parodontală, produsă din cauza acumulării abundente a plăcii bacteriene în zona cervicală a dinţilor cu retractii gingivale. Hipersensibilitatea este corelată cu hiperemia pulpară tranzitorie ce rezultă în urmă chiuretajului ţesutului gingival.
Simptomatologia se caracterizează prin jenă la rece, acru şi durere la palparea sau curăţarea dintelui implicat.
Tratamentul poate fi de mai multe tipuri. Efectuarea unui detartraj în cazul hipersensibilităţii cauzate de prezenţa tartrului şi a plăcii bacteriene, aplicarea unor soluţii(fluoruri) de către medic în cabinet şi recomandarea unor tipuri de paste de dinţi pentru acasă în cazul hipersensibilităţii postchirurgicale, iar în cazul în care metodele descrise anterior nu au dat rezultate se poate recurge la metoda elecroforetică sau utilizarea laserului.

Hemoragia cauzată de orice intervenţie chirurgicală la nivelul cavităţii orale trebuie întotdeauna oprită înainte ca pacientul să iasă din cabinet. În cele mai multe cazuri,sângerarea capilară prelungită scoate în evidenţă faptul că ţesutul de granulaţie nu a fost îndepărtat în totalitate.
Pentru menţinerea hemoragiei sub control se aplică întotdeauna comprese sterile, pe care pacientul le va ţine strâns in locul unde a fost efectuată extracţia dentară. În cazul în care sângerarea este abundentă se poate plasa în alveolă un burete hemostatic.hemoragia

Infecţia apărută poschirurgical poate fi minimizată prin respectarea protocoalelor aseptice, însă chiar şi atunci când aceasta apare trebuie tratată imediat prin antibioterapie. Pacientul trebuie consultat la fiecare 24 de ore pentru a observa dacă răspunde la tratament. Dacă în 48 de ore se observă un răspuns foarte mic, se va trece la alt antibiotic deoarece microorganismele probabil sunt rezistente la primul.

Inflamaţia poate apărea la nivelul tegumentelor operate, de aceea pacientul trebuie să menţină o igienă corespunzătoare la acest nivel, să aplice comprese reci începând cu a doua zi după intervenţie, să-şi limiteze activitatea si să se hidrateze corespunzător. Desprinderea pansamentului şi a suturilor face parte de asemenea din categoria complicaţiilor postchirurgicale. Desprinderea pansamentului în primele 24 de ore poate determina erodarea zonei şi astfel prelungirea perioadei de vindecare. În acest caz pansamentul trebuie înlocuit imediat. Dacă acesta a fost desprins după 24 de ore de la intervenţie şi nu determină o stare de

dusrinderea suturiidiscomfort, pacientul nu trebuie să între în panică, ci doar să aibă o atenţie sporită asupra plăgii.
Desprinderea suturilor este o problema  mult mai importantă, dacă aceasta se produce în primele 3 zile, suturile trebuiesc refăcute.
Cele care se desprind după 3 zile, nu trebuiesc refăcute decât dacă medicul consideră că este necesar să se asigure o stabilitate maximă pentru marginile plăgii.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *