Pentru studenti Stomatologie, Profesionisti, Tehnologii si dispozitive Stomatologice

Clestii pentru extractie

extractie dentaraInstrumentele pentru extracţia dentara trebuie întotdeauna să fie sterilizate, de preferat la autoclav, iar câmpul pe care acestea vor fi aşezate trebuie, de asemenea, să fie steril. Clestii pentru extractie sunt de foarte multe tipuri, în funcţie de dinţii şi poziţia acestora.

O primă clasificare a cleştilor pentru extracţia dentară se poate face în funcţie de rezisteţa de implantare a dintelui care urmează a fi extras. Pentru dinţii anteriori, incisivi şi canini, care au o singură rădăcină, cleştii au în general fălcile rotunjite. Dinţii laterali care au mai multe rădăcini necesită cleşti cu pinteni pentru o priză mai bună.

O altă clasificare se poate realiza în funcţie de arcada la care vor fi folosiţi: cleştii cu partea activă situată în continuarea mânerului sau paralel cu acesta sunt folosiţi la arcada superioară. Cei care fac unghi drept cu mânerul sunt folosiţi în schimb pentru arcada înferioară.clesti

A treia clasificare poate fi făcută în funcţie de zona din care face parte dintele. La maxilar, cleştele drept va fi folosit pentru extracţia incisivilor. Cu cât fălcile acestuia formează un unghi mai pronunţat cu mânerul, cu atât dintele de extras este situat mai posterior. O particularitate o reprezintă cleştele pentru extracţia molarului de minte maxilar care prezintă fălcile paralele cu mânerul, această descriere mai putând fi găsită sub denumirea de “baionetă”. Aceeaşi regulă se va respecta şi pentru dinţii arcadei inferioare: fălcile cleştelui pentru incisiv sunt în unghi de 90° cu mânerul şi cu cât unghiul se măreşte, cu atât dintele de extras este situat mai posterior. O particularitate o reprezintă cleştele pentru extraţia molarului de minte mandibular care este cudat pe lat pentru accesul dinspre anterior.

Cleştii pentru extracţia molarilor superiori vor fi pereche stânga-dreapta prevăzuţi cu un pinten pe braţul care va fi poziţionat către interior, pe când cleştele pentru extracţia molarilor inferiori este unul singur, nepereche.clestii pentru extractie

O altă categorie de cleşti o reprezintă cei pentru extracţia resturilor radiculare. Configuraţia lor  este una normală în acest caz, fără pinteni, însă cu nişte fălci ascuţite.

Dinţii temporari, în unele caturi necesită de asemenea extracţie. Pentru aceştia se vor folosi nişte cleşti mai mici, dar asemănători celor pentru dinţi permanenţi.

Clestii pentru extractie

Back to list

Related Posts

2 thoughts on “Clestii pentru extractie

  1. Mihai Cristian spune:

    Vteau tota trusa de clești de sxtractie masele si de dinți și rădăcini

    1. Buna Mihai, nu exista truse standart de extractie. Clestii pentru extractie vin intr-o varietate destul de mare si se folosesc in functie de dinte si caz. Produsele comercializate de noi sunt destinate medicilor si nu ar trebui folosite de catre pacienti. In scop informativ poti gasi aici clestii de extractie comercializati de noi: https://doctoruldedinti.info/categorie-produs/cabinet/instrumentar-cabinet/instrumentar-extractie-si-chirurgie/clesti-extractie/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.