caria de biberonCaria de bineron (caria circulară sau caria galopantă) reprezintă un proces distructiv cronic care afectează dentiţia primară (temporară sau “dintii de lapte”), şi care netratata corespunzător poate avea grave repercursiuni asupra dinţilor permanenţi.

Aceasta poate să se formeze încă de la apariţia primului dinte pe arcadă şi afectează mai ales frontalii maxilari. Principalul factor determinant al cariei de biberon, după cum ne sugerează şi denumirea afecţiunii, îl constituie obiceiurile părinţilor de alimentare a bebeluşului. Contactul prelungit dintre dinţi şi băuturile îndulcite consumate din biberon sau chiar alăptatul în afara meselor a micuţului pot conduce la apariţia demineralizării smalţului. A nu se înţelege că utilizarea biberonului pentru alimentarea copilului este contraindicată în primele luni de viaţă! Este interzisă însă

folosirea biberonului în afara orarului meselor sau pe timpul nopţii cu scopul de a-l linişti  sau a-l adormi. Un alt obicei vicios care contribuie la apariţia cariilor de biberon este acela de a-l învăţa pe micuţ să ţină suzeta în gură îmbibată în miere sau alte produse îndulcite. Cel mai bine este să-l obişnuim cât mai curând să consume băuturile din pahar şi nu din biberon.

carie de biberonCaria de biberon afectează dinţii de lapte ai copilului, mai ales frontalii maxilari şi mai puţin cei mandibulari aceştia fiind protejaţi de salivă. O particularitate a acestei afecţiuni este că apare pe suprafeţele netede, vestibulare şi orale ale dinţilor. Iniţial se manifestă sub forma unor pete albe, cretoase iar localizarea acestora diferă în funcţie de poziţia micuţului în timpul suptului. În această fază este posibilă stoparea apariţiei procesului carios prin remineralizarea suprafeţelor afectate cu ajutorul unor soluţii cu fluor aplicate local şi cu atenţie sporită pentru a evita înghiţirea fluorului. Este importantă detectarea cariei de biberon în stadiile incipiente şi tratarea corespunzătoare a acesteia. În funcţie de evoluţia cariei se va recurge la tratamentul prin obturaţie, endodontic sau prin coroană de acoperire. Un factor favorizant al cariei de biberon pare să fie reprezentat de tulburările grave de metabolism din primul an de viaţă, aşa cum este şi rahitismul, care condiţionează defectele structurale ce favorizează un atac cariogen.

Netratată, caria de biberon poate să afecteze şi dentiţia permanentă. Spre exemplu, un proces carios care determină formarea unui abces la nivel radicular poate afecta sacul folicular ce protejează mugurele dintelui permanent. Pierderea unui dinte temporar înainte de vârsta fiziologică( extracţia dinţilor temporari) conduce la apariţia unui spaţiu edentat spre care dinţii vecini vor migra, ocupând locul destinat apariţiei dintelui definitiv. Mai târziu vor fi necesare tratamente ortodontice pentru realinierea dinţilor permanenţi.

Tratamentul cariei de biberon poate fi foarte dificil de realizat şi traumatizant pentru bebeluş, care rareori va fi liniştit şi cooperant. De aceea, de cele mai multe ori se va efectua anestezia generală a micuţului. ( Inhalosedarea )

Pentru că şi în cazul acestei afecţiuni este mai uşor să prevenim decât să tratăm iată ce putem face:

  • igiena orala bebelusi Trebuie să ne preocupăm de igiena orală a copilului înainte şi după apariţia dinţilor. Vom curăţa gingiile după fiecare masă cu o bucată curată de tifon , eventual îmbibată în ceai , după apariţia dinţilor vom avea grijă să-i periem corespunzător şi vom folosi aţa dentară pentru a curăţa spaţiile interdentare.
  •  Nu vom folosi biberonul cu băuturi îndulcite sau lapte şi nici suzeta înmuiată în miere sau alte produse dulci ca mijloace de calmare sau adormire a micuţului.
  •  Igiena alimentaţiei este un alt aspect care trebuie luat în vedere: evitarea excesului de hidrocarbonate, suprimarea folosirii biberonului cât mai devreme posibil şi alimentarea micuţului cu cana şi linguriţa. În cazul în care renunţarea la biberon este dificilă se poate încerca diluarea cu apă din ce în ce mai mult a laptelui, până când putem umple biberonul doar cu apă.
  •  Administrarea fluorului pe cale generală se face în funcţie de concentraţia acestuia în apa potabilă şi vârsta copilului.
  •  Vom efectua vizite regulate ( o dată la 6 luni ) cu micuţul la medicul pedodont pentru a-l obişnui, a-i reduce anxietatea fata de stomatolog şi pentru a face posibilă depistarea unei eventuale carii de biberon într-o fază incipientă.