Care este legătura dintre pasta si periutaşampon, pastă de dinţi, spumă de ras şi spuma de baie? Pe lângă cea evidentă de cosmetice, au şi capacitatea de a produce spumă. Sodium Lauryt Sulfate (SLS) este substanţa care determină formarea de spumă în aceste produse. O pastă de dinţi are în compoziţie detergenţi, substanţe abrazive, aromatizanţi şi multe alte substanţe. SLS are rolul unui detergent,  derivat din nuca de cocos şi uleiuri de palmieri, asigurând îndepărtarea şi clătirea resturilor alimentare şi a plăcii bacteriene cu uşurinţă.Aşa cum este menţionat în articolul „Compoziţia pastelor de dinţi”, „caracteristicile unui detergent ideal sunt: lipsa toxicitătii, menţinerea puterii active atât în mediu alcalin cât şi acid, compatibilitatea cu restul ingredientelor din pastă, puterea mare de spumare.”

Sodium Lauryt Sulfate are mai multe aplicaţii printre care şi aplicaţii de laborator care prevăd distrugea celulală în vederea extragerii ADN-ului. Întrebarea naturală care se ridicpasta de dintiă este: dacă are capacitatea de a distruge celule, nu va avea acelaşi efect asupra celulelor mucoasei orale fiind prezent în compoziţia produselor de igienă orală? În anul 2007 Norvegienii au realizat un studiu care să releve efectele SLS-ului asupra mucoasei orale. Concluziile au fost că în cantităţi mici acesta provoacă un răspuns de apărare (cum ar fi îngroşarea mucoasei), în cantităţi mari putând duce la reacţii predominant distructive. Datorită acestor modificări, s-a bănuit că SLS-ul poate duce la apariţia cancerului oral, la formarea de ulceraţii bucale.

SLS este rar folosit de unul singur în compoziţia produselor de igienă orală. Pentru că de obicei se găseşte în combinaţie cu Zinc (Zn) şi Triclosan (TCN), englezii au realizat un studiu comparativ al efectelor asupra mucoasei orale a SLS-ului singur faţă de combinaţia celor trei substanţe. Rezultatele au arătat că într-adevăr tratamentul cu SLS a produs modificări celularecu distrugerea epiteliului aşa cum au afirmat şi norvegienii, dar în combinaţia SLS/TCN/Znnu s-a mai observat nicio modificare celulară sau al epiteliului mucoasei orale.Acestea au rămas identice cu cele ale mucoasei orale fiziologice, normale.

Problema apariţiei ulceraţiilor cavităţii orale datorită SLS-ului a fost studiată tot de englezi într-un studiu făcut în anul 1999. Un lot de persoane care prezentau deja ulceraţii ale mucoase orale au fost luaţi în studiu. Jumătate au folosit pastă de dinţi fără SLS, iar cealaltă jumătate pastă de dinţi cu SLS. Concluzia a fost că acest detergent nu afectează numărul ulceraţiilor mucoasei orale, adică nu determină apariţia unor noi ulceraţii. Ce a fost afectat însă a fost timpul de vindecare. Perioada de vindecare a ulceraţiilor a fost prelungită la persoanele care foloseau pastă de dinţi cu SLS în compoziţie faţă de cele care nu conţineau SLS. Aceste studii sunt susţinute şi de International Agency Research on Cancer şi de American Cancer Society.pasta1

Deoarece SLS-ul are capacitate mare de curăţare a uleiurilor poate determina iritaţii, creând impresia că provoacă alergii. În realitate însă nu se produce nici un răspuns imun, de aceea nu pot fi numite alergii ci sunt simple iritaţii. Acestea apar în cazul persoanelor mai sensibile.

În concluzie, Sodium Lauryt Sulfate din componenţa pastei de dinţi nu provoacă alergii, nu irită mucoasa orală şi nu determină apariţia cancerului oral. Cu toate acestea însă, pentru persoanele care doresc să evite folosirea produselor de igienă cu SLS în compoziţieexistă alternativa utilizării pastelor de dinţi fără SLS.