Afectiuni si tratamente, Pacienti, totul despre boala parodontala

Boala parodontala si fertilitatea femeilor

fertilitatea-femeilorÎn cavitatea bucală există milioane de bacterii care, împreună cu glicoproteine, resturi celulare și produși de metabolism formează placa bacteriană sau biofilmul dentar, care se depune atât supragingival (la nivelul suprafețelor dentare, în șanțuri și fosete, pe mucoasa linguală, palatinală și bucală), cât și subginigval (în pungile parodontale și în șanțul gingival).

Dacă întreținem un periaj corect și eficient, alături de alte metode de igienizare (ața dentară, apa de gură etc), placa bacteriană va dispărea; însă, în contextul unei neglijări a stării de sănătate orală, placa de poate transforma în tartru, care este mult mai dificil de îndepărtat, doar prin apelarea la tratamente stomatologice.

În continuare, dacă tartrul stă o perioadă îndelungată la nivel gingival, va apare o afecțiune numită gingivită, ce presupune sângerarea și inflamarea gingiilor. De asemenea, această stare este reversibilă, putând fi tratată printr-o vizită la medicul dentist și menținerea unei igiene eficace.

evolutie-boala-parodontalaEi bine, dacă și acest proces este lăsat să avanseze, afecțiunea capătă o nouă amploare, atacând țesuturile de susținere a dinților, confruntându-ne, de această dată, cu boala parodontală sau parodontita. Se estimează că 10% din populația globală suferă de forme severe ale bolii parodontale. Distrugerea țesuturilor conduce și la o trecere în circulație a agenților nocivi. Din acest motiv, boala parodontală a fost corelată cu afecțiunile cardio-vasculare, cu diabetul zaharat de tip II, chiar și cu anumite boli renale sau pulmonare.

Acestea nu sunt singurele asocieri medicale, au demonstrat-o studiile recent efectuate care lansează ipoteza unei legături între fertilitatea femeilor și parodontita.

boala-parodontalaObezitatea, fumatul, consumul de droguri și alcool sunt factori cunoscuți ai scăderii șanselor de a rămâne gravidă a unei femei, dar se pare că boala parodontală reprezintă un element cauzator la fel de puternic și periculos.

Cercetările au ilustrat faptul că femeile cu boală parodontală au avut nevoie de aproximativ șapte luni pentru a rămâne însărcinate, cu două luni mai mult față de femeile ce nu prezentau această afecțiune. Mai mult, conform studiilor, femeile non-caucaziene au reprezentat grupul cel mai influențat, cu o perioadă de 12 luni necesară pentru a deveni gravide.

Din aceste cauze, toate femeile care au în plan conceperea unei familii ar trebui încurajate să facă un control medical general, inclusiv control stomatologic. Astfel, femeile sunt sfătuite să urmeze o dietă de slăbit, să renunțe la țigări, alcool sau droguri, să realizeze un periaj și o îngrijire a cavității orale adecvate, iar medicul dentist va trata boala parodontală și tartrul dentar, dacă este cazul.

Alte jurnale de cercetări afirmă prezența bacteriilor în lichidul spermatic și conturează teoria conform căreia acestea au afect distructiv, nociv, de încetinire asupra spermatozoizilor, cu o nouă corelare a stării dento-parodontale cu fertilitatea, de data această, a bărbaților.

În concluzie, boala parodontală este asociată cu maladii sistemice, precum cele endocrinologice și cele cardio-vasculare, însă poate influența o multitudine de alte procese și fenomene medicale ce au loc în cadrul organismului uman, atât de complex, precum fertilitatea femeilor. 

Back to list

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.