Îţi doreşti un zâmbet care să strălucească asemenea unui diamant? Ei bine, pentru pacienţii care vor să-şi pună în evidenţă dinţii albi şi sănătoşi, pentru cei ce vor să acapareze privirile ori de câte ori zâmbesc sau pentru cei care doresc să încerce o schimbare a înfăţişării lor, bijuteriile dentare pot reprezenta soluţia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERABijuteriile dentare pot fi realizate dintr-o gamă foarte largă de materiale: metale preţioase (simboluri din aur, platină, argint), pietre preţioase (diamant, rubin, safir, smarald), semipreţioase (există şi variante din sticlă) sau cristale. Acestea se găsesc sub diverse forme, dimensiuni şi mărimi aşa încât fiecare poate alege accesoriul potrivit. Medicul stomatolog este cel care vă poate ajuta să alegeţi un accesoriu corespunzător, analizând aspecte precum forma dinţilor pe care urmează a fi aplicată bijuteria, a feţei, culoarea ochilor, etc.

În funcţie de tehnica de aplicare a bijuteriilor pe dinţi, acestea pot fi temporare şi definitive. Cele definitive necesită o preparaţie în dinte (o gaură) unde va fi implantat accesoriul. Deşi procedura nu este una dureroasă, ea afectează structura dintelui iremediabil aşa încât dacă vom dori eliminarea bijuteriei vor fi necesare tratamente de reconstituire dentară. Este indicat să optăm pentru bijuteriile temporare care pot rezista pe dinte atât timp cât ne dorim, deoarece chiar dacă se desprind după câteva săptămâni ele pot fi cu uşurinţă lipite la loc de către medicul stomatolog.

Cum se aplică o bijuterie dentară?

Tehnica este una simplă, neinvaziva, şi nedureroasă şi constă practic în lipirea cu un adeziv special a accesoriului pe dinte. Vom alege de preferat un dinte frontal maxilar , această zonă având vizibilitate maximă. Se realizează un periaj profesional care să îndepărteze eficient reziduurile alimentare şi placa bacteriană. Apoi se usucă dintele ales spre înfrumuseţare şi se aplică o cantitate mică de demineralizant strict pe zona care va fi acoperită de adeviz. Acest pas are rolul de a oferi o bună adeziune între dinte şi materialul de lipit. Peste zona demineralizată se vine cu o cantitate mică de adeviz special numit bonding iar peste acesta ataşăm bijuteria. Se fotopolimerizeaza adezivul până la întărire. Întreaga procedură nu durează mai mult de 15-20 de minute şi vei obţine un zâmbet care se remarcă în mulţime! Dacă vreodată te hotărăşti să renunţi la accesoriu medicul dentist îl poate îndepărta cu uşurinţă, lăsând dintele integru, aşa cum a fost înainte de aplicarea bijuteriei.

Sfaturi practice după aplicarea unei bijuterii dentare:

După intervenţie vei fi învăţat cum să-ţi îngrijeşti noua podoabă, ce alimente trebuie să eviţi în perioada imediat următoare şi cum să te periezi. În general, se indică repaus alimentar în primele ore după aplicare şi absenţa periajului până a doua zi. În zilele următoare evităm guma de mestecat şi alimentele dure iar pe întreaga perioadă cât va fi menţinută bijuteria trebuie să avem o igienă orală foarte bună, insistând cu periajul în jurul acesteia unde se poate concentra placa bacteriană.