Cariera - 3/3, Profesionisti

Asigurările de malpraxis în stomatologie

    Ce este asigurarea de malpraxis?

 O asigurare malpraxis reprezintă , în general , despăgubirea prejudiciilor care au fost cauzate de o anumită neglijenţă în timpul serviciului, de către acele persoane care prestează un serviciu specializat , în cazul nostru , un medic dentist. Poate fi denumită şi o asigurare de răspundere profesională .

    De ce ca medic stomatolog trebuie să am asigurare de malpraxis?

 asigurari malpraxis  1.  O asigurare de malpraxis poate fi încheiată pentru că prin acest tip de asigurare  pot fi acoperite pagubele provocate în timpul actului operator al unui dentist. Această acoperire depinde de pachetul dorit de către persoana care işi face  o asigurare malpraxis. Pachetul complet oferit de casele de asigurări cuprinde absolut toate cheltuielile în cazul unui prejudiciu. De exemplu , dacă un doctor dentist a greşit un act terapeutic , iar pacientul îl da în judecată , o asigurare malpraxis completă asigură cheltuielile judecătoreşti , despăgubirile morale dar şi despăgubiri în privinţa altor operaţii care trebuie făcute , în funcţie de gravitate şi de plafonul stabilit prin contractual de asigurare.

  2.     Până şi celui mai bun dintre noi i se poate întâmpla să greşească, oricât de buni stomatologi am fi şi oricâtă  atenţie în practicarea meseriei noastre am acordă. Deşi în astfel de meserii trebuie să ai un maximum de atenţie şi mulţi dintre noi o fac, statisticile au dovedit că în decursul întregii cariere fiecare dentist liber profesionist face cel puţin o greşeală care să afecteze într-un fel sau altul pacientul. În acest caz , costurile implicate sunt, de obicei , peste limita posibilităţilor de plată a celui care a comis neglijenta.

  3.  Un alt motiv pentru care cred că este absolut necesar ca un medic dentist să aibă asigurare malpraxis este viteză cu care să implementează la noi în ţară ideile din Statele Unite ,unde s-au creat armate întregi de avocaţi şi aşa zişi pacienţi a căror singur scop este să vâneze orice oportunitate prin care pot fi atacaţi stomatologii. Cu toate că la noi în ţară nu s-au înregistrat multe cazuri de malpraxis în domeniul stomatologic , nu va dura mult până când avocaţii de la noi vor vedea oportunitatea de a face “un ban uşor”

    Un alt aspect important ce trebuie adus în discuţie legat de acest subiect este neglijentă cu care marea majoritate a medicilor de specialitate din România îşi semnează asigurările de acest gen. Lucru în urma căruia nu au avut de câştigat decât casele de asigurări. Cel mai indicat este că înainte de a semna un astfel de contract de asigurare, medicul dentist să se consulte cu un jurist de încredere.

2 thoughts on “Asigurările de malpraxis în stomatologie

  1. alex spune:

    exista asigurare de malpraxis pentru implanturi dentare?!

    1. Eduard Leonte spune:

      Asigurarile de tip malpraxis sunt dedicate medicilor, nu pacientilor. Multe case de asigurari includ in pachetele oferite medicilor si asigurari care acopera si implantul dentar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *