Afectiuni si tratamente, Informatii generale, Pacienti

Amomalii dentare de volum

În ultimul articol am abordat problema anomaliilor dentare de număr. O altă anomalie frecvent întâlnită este cea de modificare a volumului unităţilor dentare. Două cazuri întâlnim în aceste situaţii: creşterea în dimensiuni – macrodonţia – sau reducerea în dimensiuni – microdonţia. Aceste modificări se produc încă din perioada de histodiferenţiere şi morfodiferenţiere a dintelui, adică încă de la formarea mugurelui dentar.

Ambele forme de modificări volumetrice pot fi adevărate sau false, în funcţie de dimesiunile oaseor maxilare. În cazul în care copilul moşteneşte dimeniunea maxilarelor de la un părinte şi dimensiunea dinţilor de la celălalt părinte se întâlnesc aceste anomalii volumetrice false.

Macrodonţia

Cunoscută şi sub numele de megalodonţie, aceasta anomalie constă în creşterea în dimensiuni atât a coroanei dentare cât şi a rădăcinii dentare. Pe lângă acestea, este accelerată şi erupţia dintelui respectiv. De obicei aceşti dinţi îşi păstrează morfologia normală.

macrodontia În funcţie de numărul de dinţi care vor avea dimensiunea modificată, aceste anomalii se împart în:

  • Macrodonţie localizată – cel mai frecvent întâlnită la nivelul incisivilor superiori;
  • Macrodonţie parţială – în hipertrofia hemifacială congenitală, prezentă doar pe jumătatea de faţă afectată;
  • Macrodonţia generalizată – implică toţi dinţii. Apare extrem de rar şi deobicei este asociată cu gigantismul.

Macrodonţia falsă apare în momentul în care maxilarele pacientului sunt de dimensiuni reduse, iar dinţii de mărimi normale. Aceste modificări dau iluzia optică de macrodonţie, când de fapt cauza sunt maxilarele de dimensiuni reduse.

Principala problemă pe care aceşti dinţi o ridică este de ordin estetic. În funcţie de gravitatea problemei, una din metodele de corectare a macrodonţiei este extracţia urmată de remodelare fie prin implant dentar fie prin punţi protetice fixe. 

Microdonţia

Dacă macrodonţia înseamnă creşterea în volum a dinţilor, microdonţia se referă la reducerea în volum a acestora. Dinţii îşi pot păstra forma normală, fiziologică sau aceasta poate fi modificată.

microdontia Microdonţia generalizată adevărată este o patologie foarte rar întâlnită şi este asociată cu hipofincţia hipofizei.

Microdonţia generalizată falsă apare în cazul creşterii exagerate a maxilarelor, care vor da spaţieri între dinţii de mărime normală şi impresia de microdonţie. Acest caz se întâlneşte datorită moştenirii genetice diferite a maxilarelor şi a dentiţiei.

Microdonţia poate fi şi localizată, cel mai des unidentar şi poate cuprinde incisivul lateral superior, molarul de minte. De asemenea se întâlneşte şi în cazul dinţilor supranumerari.  Modificarea acestor dinţi poate fi nu numai dimensională, dar şi  de formă.

Microdonţia incisivului lateral superior poate fi corelată cu sindromul Down.

Tratamentul în cazul microdonţiei constă în modelarea coroanei dentare prezente astfel încât să permită aplicarea unor microproteze de înveliş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *