Pacienti, totul despre boala parodontala

Alzheimerul si gingivita

gingivita si alzheimerulAlzheimerul reprezintă o boală degenerativă progresivă, fiind forma cea mai comună de demență la persoanele de vârsta a treia. Această stare patologică afectează regiuni ale creierului responsabile de memorie, inteligență, comportament și limbaj, cauzele clare nefiind elucidate încă, doar anumite teorii, printre care : deteriorarea neuronilor și împiedicarea funcționării fiziologice ale acestora prin pierderea de neurotransmițători (mesageri chimici), în principal acetilcolina.

Gingivita reprezintă o inflamație a țesutului moale de la nivelul coletului dinților, cauzată de placa bacteriană, alcătuită din numeroase bacterii, care au stagnat pentru mai mult timp în locul respectiv.

alzheimerExistă oare vreo legătură între cele două afecțiuni? În mod evident, ne-am hazarda să afirmăm că nu, însă, în urma ultimelor cercetări din domeniu, s-a ajuns la concluzia că persoanele cu gingivită, ce reliefează o igienă orală precară, reprezintă un factor de risc în etiopatogenia bolii Alzheimer.

Cum s-a ajuns la această concluzie? Ei bine, cercetătorii au descoperit bacteria Porphynomonas Gingivalis în creierele pacienților ce sufereau de Alzheimer în timpul vieții și, având în vedere că această bacterie este asociată cu gingivita, s-a realizat corelarea.

Bacteria Porphynomonas Gingivalis este întâlnită, în mod fiziologic, în cavitatea bucală, însă creșterea exacerbată poate avea loc în cazul gingivitei, moment în care bacteria ajunge în circulația sanguină prin procese de masticație, vorbire sau chiar prin periajul dinților. Totuși, riscul de a pătrunde în circulație este semnificativ dacă subiectul este supus unor tratamente dentare invazive.

acetilcolinaOdată prezentă în circulație, bacteria poate foarte ușor să străbată vasele și să ajungă în sângele de la nivel cerebral. În acest moment însă, “starea de alertă” este declanșată, iar sistemul imunitar este activat pentru a combate bacteriile. Astfel, celulele nervoase sunt protejate, iar bacteriile produc anumite toxine ce distrug neuronul, prin eliminarea neurotransmițătorilor. Acesta poate fi un mecanism ce stă la baza modificărilor din creier, tipic pentru Alzheimer, putând fi responsabil de anumite simptome precum pierderea memoriei, schimbarea comportamentului și a personalității, scăderea coeficientului de inteligență etc.

Studiul a fost efectuat pe 20 de creiere prelevate de la subiecți care erau suferinzi de Alzheimer în număr de 10, și sănătoși din punct de vedere nervos, 10. Nivelul bacteriei Porphinomonas Gingivalis a fost substanțial mai ridicată în cazul bolnavilor de Alheimer.

În timp ce studii anterioare au indicat legătura dintre și alte bacterii și virusuri, precum Herpex simplex 1, această cercetare lansează ipoteza asocierii dintre gingivită și evoluția rapidă a acestei afecțiuni, mai ales în cadrul populației susceptibile. Următorul pas în evidențierea legăturii dintre gingivită și Alzheimer presupune verificarea posibilității ca Porphynomonas Gingivalis să constituie unicul agent etiopatogenic, fără un alt factor de risc.

Deci, se dovedește încă o dată complexitatea organismului uman, caracterizat prin numeroase interferențe între toate sistemele acestuia, precum, în cazul de față, sistemul digestiv, circulator și nervos. Astfel, un mic microorganism de la nivel bucal poate cotribui la etiopatogenia unei boli degenerative progresive la nivel cerebral, precum Alzheimerul. Este important să menținem sănătoase gingia, nu numai structurile dentare, datorită acestor interacțiuni între sistemele întregului organism.

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *