Un studiu al evolutiei danturii omului din ultimii 8000 de ani arata ca flora bacteriana prezenta in cavitatile orale ale oamenilor de astazi nu este la fel cu cea a oamenilor preistorici. Cercetatorii considera ca acest lucru a contribuit la instalarea bolilor cronice cum sunt cariile dentare, care au tot aparut dupa adoptarea stilului de viata post-industrial. ADN-ul extras din bacterii calcifiate de pe dinti a evidentiat de-a lungul istoriei  consecintele evolutiei dietei si a schimbarii de comportament in ceeea ce priveste hrana asupra sanatatii orale.

ID-100135814 Aceeasi cercetatori sustin ca au avut loc schimbari negative in structura florei bacteriene orale cand dieta noastra s-a modificat; (perioadele in care ne-am transformat  din vanatori in fermieri). Alte schimbari importante se inregistreaza perioada in care oamenii au inceput sa isi „gateasca” mesele , in timpul revolutiei industriale.

S-au extras si comparat monstre de ADN din placa bacteriana calcifiata (tartru), culese  de la 135 de schelete umane ce proveneau din Europa centrala dar care au trait in perioade diferite, din periodele cand omul vana pentru hrana , din timpurile medievale, din perioada revolutiei industriale apoi din tartrul prezent pe dintii oamenilor din timpurile noastre. Examinand schimbarile survenite la acest nivel s-a constatat ca unele bacterii ce jucau un rol important in mentinerea sanatatii orale au disparut complet odata cu schimbarile survenite in dieta oamenilor in timp ce bacterii “raufacatoare” isi fac aparitia.

yaharCel mai mare impact asupra evolutiei bacteriilor din cavitatea orala se pare ca l-au avut momentele in care s-au dezvoltat metode de procesare a zaharului si a florului din timpul revolutiei industriale. Aceste noi componente din alimentatia speciei umane au schimbat in totalitate compozitia placii bacteriene.

Au aparut apoi alimente acide cunoscute pentru efectele lor marcante in descompunerea si  degradarea structurii smaltului.

Diversitatea carbohidratilor noi aparuti in dieta moderna ofera un substrat excelent pentru dezvoltarea multor tipuri de bacterii ce afecteaza sanatatea cavitatii orale. Noile alimente au oferit un mediu perfect in cadrul caruia noi bacterii se pot dezvolta si diversifica. Cu cat acestea s-au tot dezvoltat, au inlocuit in buna masura si bacteriile ce pana atunci jucau roluri de protectie. Se poate spune ca  in zilele noastre cavitatea bucala se afla intr-un stadiu permanent de boala.

Aceste lucruri au scos in evidenta, din nou , importanta atitudinii cu care trebuie tratata igiena orala. Altfel spus, evolutia continua a factorilor ce provoaca boli la nivelul cavitatii bucale a trebuit combatuta cu o dezvoltare continua a instrumentelor si a substantelor folosite in acest scop. Asadar, un alt motiv pentru aparitia acestui status de boala continua a cavitatii bucale este reprezentat si de faptul ca evolutia igienei bucale nu a putut tine pasul cu evolutia si inmultirea  factorilor ce provoaca aceste tipuri de boli. – Alimentele moderne ne strica dintii