Afectiuni si tratamente, Informatii generale, Pacienti

Afectiuni dentare in sarcina

Perioada de sarcină produce modificări majore asupra corpului unei femei, care nu ocolesc nici cavitatea bucală. De aceea, este important să cunoașteți manifestările orale ale afecțiunilor asociate cu sarcina, pentru a le preveni sau pentru a le trata corespunzător.

Este îngrijorător faptul că multe femei însărcinate încă îmbrățișează ideea că ”pierzi un dinte pentru fiecare copil născut” și, în consecință, își neglijează sănătatea orală sau consideră vizita la stomatolog ca fiind dăunătoare fătului.

Nimic mai fals! Dimpotrivă, numeroase studii au demonstrat faptul că problemele dentare netratate se corelează cu un risc de naștere prematură. De asemenea, bacteria învinuită pentru apariția cariilor, Streptococul Mutans, se transmite la făt pe cale maternă. Drept urmare, pentru a asigura sănătatea și dezvoltarea armonioasă a bebelușului dumneavoastră este esențial să aveți grijă și  de sănătatea dumneavoastră orală.

Care sunt problemele ce pot apărea la femeia însărcinată?

1.       Gingivita de sarcină

Este cea mai frecventă afecțiune în rândul femeilor însărcinate și se manifestă prin gingii sensibile la atingere, înroșite, care sângerează la periaj. Alte cauze ale sângerărilor gingivale vezi aici.  De vină este nivelul ridicat de estrogeni, care produce un aport crescut de sânge la nivelul gingiilor.

gingivita

Resturile alimentare și bacteriile se acumulează mai ușor între aceste zone tumefiate (umflate) și, prin substanțele pe care le produc, agravează inflamația și determină o respirație urât mirositoare.

Gingivita de sarcină este reversibilă, în cele mai multe cazuri, odată cu normalizarea nivelurilor hormonale de estrogeni și progesteron. Pentru mai multe informații despre gingivita de sarcină, cauze și tratament, click aici.

2.       Tumori gingivale din sarcină

tumora gingie

Impropriu spus tumori, aceste formațiuni reprezintă o hiperplazie (dezvoltare excesivă) a gingiei, care nu sunt de natură canceroasă (sunt benigne). Dau manifestări precum: dificultate în alimentație, vorbire, uneori sângerare și durere locală. Acestea pot dispărea după naștere, în paralel cu scăderea estrogenilor în sânge.

În cazul în care acestea persistă sau au dimensiuni mari, aceste ”tumori” pot fi indepărtate de către medicul stomatolog printr-o mică intervenție chirurgicală, minim invazivă.

3.       Mobilitatea dentară

De vină sunt tot hormonii estrogeni. Ei produc la nivelul ligamentelor și articulațiilor o anumită relaxare, pentru a permite dilatarea bazinului în timpul nașterii. Pe același principiu, se produce și laxitatea (destinderea) ligamentelor periodontale, care mențin dintele în alveolă, iar senzația descrisă este că ”dintele se mișcă”. Nu vă speriați, acest lucru este trecător și se redresează după naștere.

4.       Carii dentare

Cariile dentare apar mai des la femei în timpul sarcinii dintr-o sumă de motive.

Pe de o parte, este cunoscut apetitul pentru gustări dulci al femeii însărcinate, pe de altă parte, inflamația gingivală face de multe ori ca periajul să fie neplăcut și evitat sau amânat. Așadar, se creează un mediu favorabil dezvoltării microorganismelor cariogene.

Pe de altă parte, în timpul sarcinii, sistemul imun nu funcționează la fel de bine, iar substanțele cu rol antibacterian din salivă (anticorpi IgAs, sistemul peroxidazelor, lizozim etc) sunt într-o cantitate mai mică, apărarea locală fiind mai redusă.

În niciun caz cariile nu se produc pentru că ”bebelușul consumă calciul din dinți”, idee folclorică total eronată!

5.       Greața și senzația de vomă

Cele mai multe gravide au aceste stări pasagere, iar senzația de vomă poate fi accentuată din cauza tehnicii de periaj sau a gustului pastelor de dinți.

Acest lucru nu este însă un motiv pentru a neglija igiena dentară, iar ceea ce puteți face este fie să schimbați pasta de dinți, fie să suplimentați celelalte măsuri de igienă (ață dentară, apă de gură).

În concluzie…

Perioada de sarcină este caracterizată prin numeroase transformări în organismul unei femei, acestea având răsunet și la nivelul cavității bucale. Cea mai înțeleaptă atitudine pentru a preîntâmpina problemele din sfera orală este prevenția.

gravida

 

Deși sarcina vă predispune la afecțiuni dentare, factorul cauzator rămâne placa bacteriană. De aceea, nu ezitați să mergeți la medicul stomatolog când sunteți însărcinată și fiți cât se poate de exigentă cu îngrijirea orală, aplicând câteva reguli de bază:

  • Periați-vă pe dinți de 2 ori/zi cu o periuță cu peri moi și pastă de dinți bogată în fluor
  • Folosiți de fiecare dată ața dentară
  • Clătiți gura după fiecare periaj cu apă de gură
  • Mergeți regulat la stomatolog pentru o curățare profesională (detartraj, periaj)

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *