stomatologieCu toții ne dorim un zâmbet perfect și o dantură albă și sănătoasă, însă sunt puțini cei care conștientizează importanța vizitei la stomatolog. Fie teama de stomatolog, fie costurile ridicate ale tratamentelor stomatologice sau pur și simplu faptul că nu avem timp, aceste motive ne împiedică să avem o dantură sănătoasă. Este foarte important să mergem la un control la cabietul stomatologic la 6 luni și să respectăm recomandările și sfaturile medicului, deoarece el este singurul în măsură să ne ajute.

Ne plângem adesea că tratamentele stomatologice sunt scumpe și nu ne permitem, dar în schimb ne cumpărăm haine scumpe și ne permitem vacanțe în străinătate. Trebuie să fim conștienți că o dantură fără probleme ne poate scuti de alte complicații locale și chiar generale care ar putea să ne coste extrem de mult. Sănătatea trebuie pusă înainte de toate și cu cât sunt tratate mai repede problemele minore, cu atât se vor rezolva mai ușor și implict costul tratamentului va fi mai mic.

Vă voi dezvălui în continuare 3 greșeli frecvente în gândirea pacientului, care duc la tratamente stomatologice mult mai scumpe decât în mod obișnuit și care ar putea fi evitate:

1. Prima greșeală și cea mai frecvent întâlnită este: amânarea tratamentelor stomatologice. Când vine vorba de acest subiect există o mulțime de motive pentru care să amânăm vizita la cabinet: lipsa banilor la un anumit moment, teama de stomatolog, inconștiența, nu avem timp, nu doare nimic încă. Toate aceste motive determină pacienții să amâne vizita la cabinet ceea ce duce în majoritatea cazurilor la necesitatea unor tratamente stomatologice mai complexe în viitorul apropiat. Așadar, cu cât sunt rezolvate mai repede problemele stomatologice, cu atât este mai simplu și mai ieftin. Nu lăsa pe mâine ce poți face astăzi!

dentist2. O altă greșeală este aceea că oamenii au tendința să se autodiagnosticheze. Vreau să amintesc faptul că medicul stomatolog primește licența ca urmare a 6 ani de studiu și a unor examene practice și teoretice extrem de riguroase, așadar el este singura persoană autorizată să pună un diagnostic. Pacienții tind să se autodiagnisticheze bazându-se pe informațiile vage primite din mass-media, ceea ce reprezintă o greșeală care duce la o discrepanță între situația reală și tratamentul administrat. Atunci când tratamentul administrat nu este cel potrivit, se ajunge inevitabil la evoluția problemei și astfel, la tratamente costisitoare.

3. O altă greșeală frecventă este lipsa de informare în domeniul stomatologiei a femeilor însărcinate. Ele tind să evite tratamentele stomatologice pe durata sarcinii, neștiind faptul că urgențele stomatologice pot fi rezolvate chiar și în această perioadă. Pentru mai multe detalii recomand articolul ” Interventii stoamtologice în timpul sarcinii „.

Pentru mentinerea unui echilibru între eficiență și cheltuieli minime este bine să nu se amâne controlul stomatologic si tratarea problemelor în stadiile incipiente.